čtvrtek 26. prosince 2013

Bezbarvý bezčas

Tento způsob  zimy ...


5 komentářů:

  1. ... je poněkud únavný.
    + 12°C, 84% vzdušné vlhkosti, 29 m/s rychlost větru. Čtvrtý den plus mínus stejný fukejř. :-) alespoň to rozehnalo inverzní deku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když tě tak poslouchám ... poslouchej, ty budeš určitě i vědět, co je to ten rosný bod. Zajímá mě to už od dětství. Vždycky v rádiu bylo hlášeno: teplota, tlak, rosný bod. A já dodnes netuším, co to je a v jakých jednotkách se to hlásí :)

      Vymazat
  2. Rosný bod je teplota, při které, za předpokladu konstantního tlaku (vzduchu), dochází k nasycení vodními parami a jejich kondenzaci. Je to teplota vždy nižší, než je teplota vodními parami nasyceného vzduchu. Protože tlak vzduchu i jeho vlhkost jsou veličiny značně proměnné, tak jsou na to už spočítaný tabulky.
    Běžně každodenně:
    Při sprchování v koupelně stoupá teplota a vzdušná vlhkost. Jakmile teplota vzduchu dosáhne rosného bodu odpovídajícího dané absolutní vzdušné vlhkosti (množství vodních par v metru krychlovém vzduchu), začne voda kondenzovat. Lze to sledovat například na zrcadle, jehož teplota je nižší než hodnota rosného bodu. Zrcadlo se zarosí. Jakmile se po chvíli zrcadlo zahřeje na okolní teplotu, nebo častěji až se vlhkost rozptýlí/sníží, (už máš scvrklý prstíčky, tak vypneš sprchu a otevřeš dveře koupelny) sražená vodní pára se ztratí (odpaří).
    Je to důležité pro lítadla, protože při tom fofru v povětří se snadno z orosenýho pláště stává ledem obalený a náležitě těžší éro, taky to vidíš na nebi - ty chemtrails čáry jsou docela normální fyzikální jev kondenzace vodních par. A pak taky se s tímto jevem hodně potýkají stavaři. V místech tepelných mostů (setkání se dvou materiálů nejčastěji v obvodové zdi - dřevo a cihla třeba) dochází k častější kondenzaci a vlhne to tam a plesniví. Viz zarosený okna. Nebo prádelny a koupelny a taky kuchyně.
    Takže v rádiu hlásili, že při teplotě ve stupních Celsia při tlaku v hekto Pascalech je rosný bod tolikhle stupňů Celsia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyčerpávající :) I když ten technický popis rozcupoval moji představu o rosení se louky v určité výšce a čase. Prostě jsem si ten rosný bod zromantizovala :)

      Vymazat
    2. Proč rozcupovala? Stébla trav jsou chladnější, než je okolní vzduch....

      Vymazat