úterý 25. března 2014

Mám hlavu plnou fialek

" Na zvěstování Panny Marie kdybys trávu palicí tloukl, už ji do země zpět nezaženeš. "

Po včerejší téměř 6 hodinové cestě z Brna do Prahy (prý musíme to opravit) jsem se ráno rozběhla po zahradě a hned mě napadlo, jak moc je ta pranostika výše pravdivá. Tráva leze. A u nás ještě víc leze okrasný mák. Byť ho vyrývám s železnou pravidelností on se s ocelovou vrací ... a je fakt všude.

A fialky jsou taky všude. Ty nevyrývám, ale nakládám do cukru. Vždyť fialkové bonbony společnosti "Demel a synové" mlsala i císařovna Sisi. A když už jsme u těch hlav pomazaných. C. a K. dvorní cukrářství nabízí aktuálně 8 deka kandovaných okvětních lístků fialek v přepočtu asi za 450 Kč. Kdo to jednou zkusí, už se ani moc nediví. Piplačka to je. Ale ta práce na druhou stranu voní a mimořádně i chutná. A bude další dort. Fialkový pro Barunku :)

Jak na to?

Svařím si asi 30 g vody a 10 g moučkového cukru. Po vychladnutí lehce vmíchám sirup do vaječného bílku. Nesmí napěnit. Jen lehce promíchnout. Štětečkem natírám a obaluji v  prosátém moučkovém cukru. Stopky chuti nevadí a zakrátit je lze až při zdobení. Během obalování rozlepuji a upravuji okvětní lístky. Lehce oklepnu a pokládám na pečící papír. Po zaschnutí lehce vysuším v troubě na maximálně 50 stupňů. Do dvířek trouby vložím vařečku, aby nebyla úplně uzavřená. Hlídám jak pes. Není nic smutnějšího, než když po půldenním snažení vytáhnete fialkové škvarky :)

Vyčetla jsem, že se dají skladovat až půl roku. V krabici a v suchu. Já se skladováním nemám zkušenosti. Jo a víte, že stejně se dají "nacukrovat" i okvětní lístky růží nebo jiné jedlé květy?






2 komentáře:

  1. Hmm, to je krása! Ale těch pár fialek, co máme pod okny, do cukru nedám... :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tybláááho! To jsem snad ještě nikdy neviděla! Nakládané fialky!

    Zato ty máky, ty znám. Pěknej prevít. Když babička umřela, řekla jsem si: Ty půjdou... Aha! Vyrýváním se akorát rozmnožily. Mizerové zatvrzelí!

    OdpovědětVymazat