úterý 11. listopadu 2014

Na svatého Martina

Na svatého Martina, drž se chlapče komína. 

Recept na Svatomartinské rohlíky
(podle naší prababičky)

1/2 kg hladké mouky
450g másla
2 vejce
2 dkg kvasnic
2 lžičky mléka
2 lžičky cukru

Kvasnice zpracujeme s mlékem a cukrem do kašičky, přidáme vejce, mouku a změklé máslo. Vypracujeme těsto a hned bez kynutí vyvalujeme, plníme a pečeme. U nás nejraději plníme ořechovou nádivkou, ale pravé martinské jsou prý s mákem a hrozinkami. Z kousku těsta vyválím placku, radýlkem obkreslím talíř a kulatou placku pak ještě rozkrájím na 8 trojúhelníků. Nádivku (lépe tužší) si přenesu do širší části trojúhelníku a stočím směrem k rohu trojúhelníku jako klasický rohlík. Při přenášení na plech pak konce ještě zahnu do tvaru podkovy. Jsou to přeci jen ty podkůvky z Martinova bílého koně. Plech není nutné vymazávat ani vykládat pečícím papírem. Pečeme na 170 stupňů do růžova a vlažné obalujeme v moučkovém cukru. Taková předzvěst těch vánočních vanilkových.

Nádivka:
Pomeleme asi 500g vlašských ořechů, které spaříme hrnkem vroucího mléka. Pak dochutíme moučkovým cukrem, citrónovou kůrou, medem, vanilkou, skořicí a dohustíme do potřebné konzistence piškotovou strouhankou.





A ještě něco pro pány. Pomalu pečená husa. Tak pomalu pečená, že už ji musíte začít péct večer předchozího dne, aby byla patřičně měkká a šťavnatá k obědu.
Husu omyjete, osušíte, přiměřeně osolíte a okmínujete. Pak položíte na pekáč prsíčky navrch a v první fázi pečete zakryté na 90 stupňů 9 hodin. Prostě ji večer strčíte do trouby  a ráno ji poprvé zkontrolujete. Následně přidáte teplotu na 120 stupňů a pečete zakrytou další 3 hodiny. Při následné druhé kontrole slijete sádlo (výpek necháte a polejete jím husu) a opět přidáte teplotu a to na 180 stupňů a pečete poslední hodinu. Před touto poslední hodinovou fází je také vhodná doba nacpat do husy nádivku. Přeci jenom je to velmi velmi dutý pták. Tak aby bylo co oblíznout. Letos jsme dělali nádivku z jablek, brusinek a husích jater. Taky je chuťově příjemné husu potřít před dopečením brusinkovým džemem. Má pak i tu krásnou červenou barvu. Nevím čím to, ale víc než na stromech vnímám letošní podzim na talíři. A kosti měla letos husa krásně bílé a to prý věští krásně bílou zimu.

Tak uvidíme.

Dobrou chuť a příjemný svátek sv. Martina. 




9 komentářů:

  1. Mohla bych se prosím zeptat, co je to za úžasnou knížku? Díky moc a přeju krásný podzimně-zimní čas! :-) Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, kniha se jmenuje Čekání na vánoce - autorka Andrea Popprová.
      http://www.databazeknih.cz/knihy/cekani-na-vanoce-85911
      Autorka vydala v podobném duchu i knihy Jaro je tu, Pavoučí prázdniny apod. a všechny jsou moc super.

      Vymazat
    2. Díky moc! Jdu shánět :-) Martina

      Vymazat
  2. Rohlíčky jsou k nakousknutí. Jen se chci zeptat - opravdu 450 g másla?
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu. Naši předci vycházeli asi z toho, že před zimou je potřeba se pořádně promastit, aby na nás zima nemohla :) Na druhou stranu je to poměrně velká dávka. Pokud je vás míň a másla se vám zdá hodně zkuste z poloviční dávky.

      Vymazat
  3. A tohle všecko jsi stihla upéct, uvařit, připravit a ještě mít vyšívací návštěvu? Klobouk dolů. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přiznávám, že je to trochu blogerská mystifikace dokonalosti. Pekla a vařila jsem předem a s holkama jsme u čaje už jenom dojídaly co zbylo po našem klanu :)

      Vymazat
  4. Píši si a vyzkouším, vypadá to vše lákavě. Masarykova bábovka dle vašeho receptu je již prakticky jedinou, kterou peču. Nemá prostě konkurenci. Já letos akorát vyráběla s dětma lucerny do svatomartinského průvodu. (Svatý Martin přijel na bílém koni a v římské zbroji.) Manžel si husu na příští rok již pro jistotu objednal teď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nás těší. To s tou bábovkou. U nás je jen jedna, která ji předčí a to maková s višněmi. Časem se snad dokopu ji taky zveřejnit.

      Vymazat