čtvrtek 1. ledna 2015

Jak na Nový rok

tak po celý rok...
A kéž by to fakt platilo.

Dokončuji pozvolna vánoční dárky, které moji blízcí dostali od Ježíška ve stavu klubkovém. Další je čepice a nákrčník pro našeho tatínka.

Klubíčka: Baby Alpaca Silk (70% alpaca, 30 % hedvábí), odstín 7402 tyrkysová
Baby Merino (100 % vlna), odstín 19 šedá

Projekt
Nákrčník od oka nahozen. Neosvědčil se minimalismus (pouze řady hladce - obrace). Nákrčník se stáčel do rourky. Tak jsem zvolila pletení v líci i rubu pouze hladce a každou 4 řadu vytáhla ze řady o něco níž každé třetí oko. Část nákrčníku je dvoubarevná, část šedá a část tyrkysová. Spotřeba 2 klubka Baby Merina a 2 klubka Baby Alpaky Silk.

Čepice - Diagonal hat - velké nadšení. Pokořen další anglický návod a výsledek paráda. Návod na ni zdarma v angličtině ZDE. Spotřeba 1 klubko Baby merina. Doporučuji plést na 2,5 jehlicích a utahovat. Vlna má tendenci po vyprání povolit.

Tak a teď si jdu nahodit zase něco pro miminko :)






8 komentářů:

  1. Hezke hezke a jeste jednou hezke.Oba dva vzorky se mi libi.

    OdpovědětVymazat
  2. mně tedy dosti bere ten nákrčník, akorát jsem bohužel nepobrala jak se to plete, zase tak zdatná nejsem... chm. Petro, Váš blog mám moc ráda, je takový laskavý a duši hladící. Jana (výherkyně sítovky :)... mimochodem, vyborne slouží)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám velkou radost.
      A ze samé radosti zkusím popsat vzorek na nákrčníku ještě jednou a srozumitelněji :)
      Nahodíte si potřebný počet ok. Já právě spočítala, že jsem pracovala se 72 nahozenýma očkama.
      (KO - krajové oko, HL - hladce)

      1.řada (líc) - KO, 70 HL, KO
      2.řada(rub) - KO, 70 HL, KO
      3.řada (líc) - KO, 70 HL, KO
      4.řada (rub) - KO, 70 HL, KO
      5.řada (líc) - KO, 2HL, nyní sáhneme pravou jehlicí o 3 řady níže a z první viditelné vlnovky v úpletu podebereme nit pod následujícím okem a vytáhneme ji nahoru, přendáme na levou jehlici a následně podebrané a vytažené očko spleteme HL s následujícím okem (tím si zajistíme stálý počet očí), pokračujeme 2 HL a opět podebereme a vytáhneme oko ... opakujeme až na konec řady, KO.
      Opakujeme stále dokola.
      Pokud pracujeme s více barvami, pleteme stejně, jen pleteme dvě řady jednou barvou, následující 2 řady druhou barvou a ty neustále střídáme.
      Vzor jsem si sama vymyslela v průběhu pletení. I když je docela možné, že oficiálně i existuje. Myslím, že je čistě na fantazii, které oka a jak často budu vytahovat nahoru a jak budu střídat barvy.
      Pokud by to stále nebylo jasné napište a já to zkusím i nafotit a nějak to dáme dohromady. Ještě jednou děkuji za milá slova.

      Vymazat
    2. Ještě doplním, že opakujeme stále dokola řadu 2. - 5.

      Vymazat
    3. moc děkuju, jste zlatá a nepobírám, jak to dáváte (jako zvládáte)... maje doma "jen" jedno miminko a nezvládaje ani doplést kamaše než z nich náš klacíček vyroste... J.

      Vymazat
    4. Petro, taksi představte, že jak vypadá návod jednoduše, tak vevýsledku mi ze vzorku leze něco jiného než Vám. nemůžu příjít na to, kde dělám chybu a strašně mě to rozčiluje :) Hodně sil Vám přeju do finiš! Jana.

      Vymazat