pátek 10. dubna 2015

Dekujem se

Na jaře se rodí mláďata a také nové deky. Konečně se mi ji podařilo dokončit. Počátek deky a nějaké podrobnosti k ní TU. Nic dalšího se mi teď rozplétat nechce. Trochu nálada by byla něco malého vyšít. Ale probouzí se zahrada, včely a jak slyším tak i Toníček Antonín. Tudíž zbytek příspěvku musím dopsat jednou rukou :)

Jaro rovná se podběl.

"Kouř z této byliny, usušené i s kořenem a pálené, prý léčí, vdechuje-li se zhluboka skrz rákos, chronický kašel"
-Plinius, r. 77 n.l.-

"Doporučuji kouření podbělu při kašli a astmatu"
- řecký lékař Dioscorides-

Nicméně my zatím nekouříme, ale pijeme odvar ze sušeného květu na takovéto zimní pokašlávání. Byliny sušíme a používáme každoročně. Letos se navíc chystám našít z hedvábí pytlíčky a zkusit i výrobu čaje porcovaného. Inu mám doma lenochy, kterým se nechce cedit a sítkovat. 

Jaro i vám.









10 komentářů:

  1. Deka je parádní a sluší Toníčkovi Antonínovi, také bych si zdřímla, leč rýsuju požerák k rybníku... Na něco podobného ohledně čajíků se také chystám a vůbec mě nenapadlo použít hedvábí k výrobě pytlíků, pořád mne napadala látka ze lnu, ale to hedvábí - Čína - čaj... No, díky za námět. Krásný víkend všem! Mia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Plánuji ušít dvě velikosti. Do konvice a do hrnečku. Představa by byla asi taková, že vystřihnu dvě kolečka, naplním a kraje oentluji. No uvidíme. Představy to jsou krásné :)

      Vymazat
    2. Představy jsou to dobré!!! Sešívat hedvábím...?

      Vymazat
  2. Ale vám ten krasaveček roste! Moje babička říkala, že prvním jarním podbělem si má člověk přetřít oči, aby po celý rok dobře viděl. Hedvábné pytlíčky na čaj jsou mocná inspirace, děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pěkné. Já nastudovala, že jarní květ je na kašel a letní listy z podbělu na tinktury proti chronickým zánětům a bolákům. Od teď budu ale protírat i oči :)

      Vymazat
  3. Krásný chlapeček, krásné spaníčko,krásná dečka, ostatní nápady nesmím zapomenout...díky....

    OdpovědětVymazat
  4. Deka je super, úplně malému závidím to zachumlání:-) A moc se mi líbí kombinace deky, polních strojů a modré oblohy. Tak nějak mi to připomnělo dvůr u mých rodičů. Hezký večer, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nás těší. Však nám to tu všechno zanechali také naši rodiče :)

      Vymazat
    2. To nás těší. Však nám to tu všechno zanechali také naši rodiče :)

      Vymazat