úterý 11. října 2016

Střihli jsme si makový

Přes léto kynuté vůbec nepeču. Nějak se mi k horku nehodí. Ale na podzim mě to popadne a zadělávám pravidelně. Správná buchta má mít víc nádivky než těsta a musí plavat na másle. Moje babička (a po ní moje máma a po ní já) buchty tvarovala podle nádivky.

 Tvarohové bývaly klasicky zabalené (Honzovi buchty) nebo s důlkem udělaným vajíčkem obaleným v ubrousku a v důlku kousek džemu a drobenka. Ořechové se dělaly na "miminka". Na čtvereček váleček nádivky a zavinout. Povidlové šátečky. Tedy čtverec, nádivka a čtyři cípy k sobě. No a makové se před pečením stříhaly na ježka. 

Vždycky jsem přemýšlela nad smyslem toho všeho. Časem jsem dospěla k přesvědčení, že hospodyně prostě nadělala nádivky a pekla rozdílné koláče, aby pantáta věděl, na první pohled, po kterém sáhnout. Jenže já už to mám v sobě tak zakořeněné, že byť peču pouze makové, stříhám je na ježka, protože všechno jiné je úplně nepatřičné. Hold potřeba se před tou zimou trochou omastit a nakrmit. Největší hloupost je hubnout na podzim. To si raději koupit ještě jedny super volně cool šaty :)









6 komentářů:

  1. Ten podzim ale je, viďte! Vycházky, kaštany, ořechy, šípky, dýně, pečení kynutých koláčů a aké jablek, houby (snad se letos konečně dočkáme), pouštění draků... Miluji pohled do spížky naplněné letošními pochoutkami. Rodina je zabezpečena :o) Večer oheň v krbu, svařák, pletení, papíry, tužky a pastely, knížky ...
    Terezčin námořník nemá chybu!

    OdpovědětVymazat
  2. U nás do máku patřila švestka, místo pecky cukr se skořicí. Ale asi zavedu tradici stříhaných buchet, vypadají epesně ! Toníček roste, už je z něj chlapík :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na můj vkus roste fakt rychle. Dokonce přeskočil velikost 92 a rovnou kupujeme 104. Má míry tříleťáka :)

      Vymazat
  3. Kynuté těsto mám ráda a dělám i v létě hlavně ovocné koláče na plech. Letos jsem byla nadšená z inspirace od skvělé pekařky, hlavně při návalu strávníků se nějaký ten kousek kynutého těsta v lednici hodil http://www.maskrtnica.cz/letni-snidanove-briosky-kolac-a-babka-z-jednoho-testa/

    OdpovědětVymazat