neděle 10. listopadu 2013

Už je to uděláno, už je to našlapáno





Již po dlouhá staletí jsou známi blahodárné účinky kysaného zelí a proto jsme se rozhodli neopomíjet je ani u nás. V uplynulých letech jsme pilně studovali a zkoušeli různé způsoby jak na to, až jsme dospěli k tomu, že to nejlepší není vždy to nejsložitější. Nakonec stačí zelí nakrouhat, nasolit, přidat kmín, podle chuti cibuli a kopr a šlapat a šlapat. Když je všeho tak akorát, výsledek je fantastický a máte báječně chutnající naložené zelí. Tedy ne hned. Asi za týden až dva kvašení při pokojové teplotě. Bohužel po tom co nám nejstarší dcera odešla studovat za hranice se letos nenašla žádná jiná vhodná neprovdaná a mladá dívka (lidová tradice velí dokonce panna, ale my si nedáváme nedostižné cíle) a tak jsem musela do škopíku já. Věříme, že to na kvalitu výsledného produktu nebude mít žádný zásadní vliv :)


Vzhledem k ponurému počasí jsme se dále rozhodli posílit naše zásoby moštu a zázvorovice. Recept na zázvorovici mám od jedné hodné paní ze vsi. Poslala mi ho přesně takto:

Vezmi domácí slivovicu, asi tak 1 litr i víc. Smíchej to s 1 kg medu, i míň. Pak nastrouhej 10 dkg zázvoru a nechej vymočit v nálevu. Nakonec vraž vycezenou šťávu z kila citrónů. Přeced a vypij najednou, protože za střízliva se ten život ani vydržet nedá :)






3 komentáře:

  1. Tak si tady papám to vaše zelíčko s pečenou bramborou a hele na co narazím:-)

    OdpovědětVymazat