čtvrtek 12. prosince 2013

Perník - recept

Recept, který jde z naší rodiny nejčastěji mezi lid. Opatrujte ho jako oko v hlavě. Za 20 let pečení perníčků jsem nenarazila na lepší.
 
 

Recept:

- 8 vajec
- 500 g moučkového cukru
(šleháme šlehačem nebo robotem do husté pěny)
 
Mezitím si připravíme:
- 125 g másla (či jiného tuku na pečení dle zvyklosti rodin)
- 200 g medu
(rozehřejeme - musí být vlahé ne horké, medovo-máslovou směs přilejeme do pěny z vajec a cukru)
 
Na závěr přisypeme sypkou směs:
- 1300 g hladké mouky
- balíček perníkového koření
- 4 lžičky jedlé sody
- kakao (nemusí být, záleží na tom, jak chcete perníčky tmavé)
 
Nyní celou hmotu vyhodíme na stůl a "vyboucháme" těsto. Průběžně podsypáváme hladkou moukou. Uvedená hmotnost 1300 g mouky je orientační. Někdy to na správnou hustotu těsta stačí, někdy přidávám i 200 g navíc. Záleží na velikosti vajec a nasákavosti mouky. Těsto by mělo být polotuhé konzistence. Nesmí se roztékat a nesmí být ani jako kámen. Následně těsto zabalíme do folie a dáme vyspat přes noc do lednice.
 
Z uvedeného množství těsta vyrobíte perníkový objekt (např. chaloupku) a ještě vám zbyde pěkná hromádka perníčků na jídlo. Pokud chcete perníčků míň, doporučuji začít s poloviční dávkou.
 
 
 
Těsto po vytažení z lednice po částech vyválíme na silnější placku (aspoň 0,5 cm) a vykrajujeme tvary. Zbytek těsta mějte stále pod fólií, aby neosychalo. Oschlé těsto při pečení nevzhledně praská. Perníčky klademe na plech vyložený pečícím papírem s dostatečnými rozestupy (při pečení ještě nabudou). Pracujeme svižně. I na plechu perníky osychají. Pečeme ve střední poloze na 170/ cca 12 min. Po vytažení s trouby horké perníky potíráme pro lesk rozšlehaným vejcem. Pro oboustranné objekty můžeme potřít i z obou stran.
 
 
Máme napečeno. Čerstvé perníky nezdobte hned. Nechte je zase minimálně den odpočinout. Z čerstvě upečených perníků poleva odpadává a drobí se. Návod na polevu a vzory zdobení budou následovat :)

 

6 komentářů:

  1. Vypadají nádherně, díky za receptík:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Petro, chystám se, že dnes nebo zítra vyzkouším recept na perníčky...Pokusíme se vyrobit domečky na svíčku, můžu prosit o rady ke zdobení a recept na bílkovou polevu? Děkuji. Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak plníme přání. Pomalu, ale jistě. Recept na polevu je tu: http://www.bududub.blogspot.cz/2014/12/poleva-aneb-deti-sobe.html
      Vzorníky zdobení snad zvládnu v týdnu, ale jeden nikdy neví :)

      Vymazat
  3. Dobrý den, chtěla jsem jen moc a moc pochválit Váš recept na perníčky. Pekla jsem je vůbec poprvé, protože já je moc nemusím... ale kvůli mým princeznám jsem podlehla. Při pečení a vykrajování jsme si užily spoustu legrace a navíc musím uznat, že jde o klenot mezi recepty na perníčky. Všichni si stěžují, jak musí péci dopředu, aby perníky změkly... tyto jsou úžasné hned po upečení. Teď jsem zkoušela, zda náhodou neztvrdly a jsou super. O víkendu jdeme zdobit. Mám obrovskou radost, že jsem narazila zrovinka na Váš recept. Moc Vás zdravím a protože máme perníčky zajíčkové, vajíčkové a kuřátkové... přejeme krásné velikonoce!!!! Alena a holky (Emilka 3,5r, Zuzanka 1,5r a Ela v bříšku)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, mám velkou radost. O kvalitách tohoto receptu samozřejmě vím. Krásné velikonoce! :)

      Vymazat