pondělí 16. prosince 2013

Vaříš? Paříž? Ne Krakow.

Krakow je město plné historie, kostelů a turistů. Ochutnali jsme ode všeho a krásně jsme si načechrali adventní pohodu. Navštívili jsme Wawelské návrší, na kterém se nachází královský hrad Zamek Kroĺewski na Wawelu, katedrála a dračí jeskyně Smocza Jama. Také jsme nahlédli do několika kostelů např. Petra a Pavla, Mariánského či do kostela sv. Vojtěcha, což je vůbec nejstarší kostel v Polsku. Stáli jsme pod největším polským zvonem odlitým z děl nepřátel, vážící 11 tun. Viděli jsme zlacený trůn kde sedávali králové, ale třeba i Jan Pavel II. A samozřejmě jsme ochutnali pirohy a punč a obdivovali se polským řemeslníkům a farmářům.
 
V kostelích je přibližně stejně lidí jako na trzích a dbá se na klid. Turisti nesmí rušit věřící na modlitbách. Vánoce se tu opravdu prožívají více duchovně než materiálně. Výzdoba není tak ohromující a zářící jako v jiných evropských metropolích, toho si ale obklopeni historií ani nevšimnete. Krakow má totiž na 6000 historických památek a je opravdu na co se dívat.
 
Byť jsem byla přesvědčena, že polština je velmi blízká našemu jazyku. není to tak. Který jiný jazyk má například slova, kde následují 3 souhlásky za sebou? :)
 
 
 









 


 

 

4 komentáře:

  1. Moc příjemná atmosféra už jen z fotek...taky se tam snad někdy vydám:-)

    OdpovědětVymazat
  2. áááá, Krakov byl výletem tohoto léta, krása krás. vzpomínky až do zimy. akorát měli zavřeno u Dámy s hranostajem :(
    a jakpak by v češtině nebyly 4 souhlásky, není to tak často, jak Poláci mají spřežky, kterými nahrazují ty naše souhlásky s háčky, tak jim to trochu narůstá. ale my třeba: zmrzlina, skrz... pamatuju, jak to Američani nemohli vyslovit, když se učili česky :)..jo napadá mě ještě třeba prsk, mrsk, citoslovce zvukomalebná... ale to už doluju :)
    ale tohle jsem nechtěla napsat původně.
    hlavně musím napsat. pani, já to tady žeru. roluju a roluju jak blázen pořád stále dál... a čumim!
    to pletení, ty dorty, to umění, tvoření, ten život!!!! ty děti, to pečení, ty fotky!!!! kde berete, pani, sílu na to všechno, a ještě tak umělecky vše uchopovat a ještě vtipy u toho dělat?!?! stále nemohu uvěřit tomu počtu dětí, dívám se na tu ženu občas někde na fotce, střední s oranžovými vlasy a oválnou hlavou, jak napsala Julinka.... jako JAK???
    svoje vyjadřování bych označila povětšinou za hyperkorektní, ale tady, tady mě napadá znovu a znovu jen: "ty woe!!!"
    děkuju za zážitky a hltám a roluju dál!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V létě bych ho zkusila taky. My se museli punčovat abychom to vůbec přežili :) Ale krása. Hodlám zařadit Polsko do cestování nějak pravidelně. A děkuji za milá slova. Teď jak mi lítají hormony tak mě to fakt dojalo úplně moc :)

      Vymazat
    2. jo v zimě, to je výkon, to bych si asi neužila. v létě pohoda džez, procházka u řeky a tak. taky Polsko můžu...
      stále to nechápu, jako JAK??? ale o to víc obdivuji a fandím, ať číslo pět krásně spokojeně roste, vše je v pořádku a maminka zvládá. hormony mají lítat, to patří ke koloritu. a chválit se má. málo se chválí a když je důvod, musí se to říct, napsat! a tady důvodů tolik.

      Vymazat