neděle 9. února 2014

Maková bábovka Emanuel

 Když je venku nepěkně a prší jako třeba dnes, dostanu chuť vařit a péct. A klidně i složitě a klidně i v množství větším než malém. Recept mám od babičky. Babička je skvělá kuchařka a žena. Víte, já znám spousty žen, co umí báječně vařit a sedí na hromadě úžasných receptů. Většina z nich ale to co uvaří, sama i zbaští a ani vás nepozve :) To s babičkou neplatí. Vaří a peče pro nás pro všechny a ochotně přisune i návod.

Tahle bábovka není vůbec složitá. Může ji zkusit i začátečník kynutých těst. A další superlativ si nese v množství cukru. Na ty tři bábovky na obrázku ho padlo pouhé 4 lžíce a přitom se pořád jedná o moučník - sladkost - třeba k nedělnímu kafíčku. Bohužel při přípravě padl i kapr a kůň. Promiň Barunku, byl to ten perník od vás k vánocům. No snad to ten přislíbený recept vynahradí, ale dětem to raději neukazuj :)



 Suroviny na těsto:
- 250 ml vlahého mléka
- 20 g kvasnic
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2 žloutky
- špetka soli
- 5 lžic rozpuštěného másla
- 500 g hladké mouky


Zaděláme si kynuté těsto (já na ty tři bábovky pracovala s dvojitou dávkou). Těsto je příjemné jako mastná plastelína a nelepí se. Zakryjeme utěrkou a necháme asi hodinku kynout. Mezitím si připravíme makovou nádivku. Buď podle svého osvědčeného návodu, nebo podle toho mého.

Maková nádivka
- 150 g mletého máku
- 250 ml mléka

Dáme do hrnce a za stálého míchání svaříme. Mák musí být propařený a mléko lehce vyvařené. Přidáme mletou skořici a hřebíček, švestková povidla a strouhaný perník. Podle chuti můžeme dosladit vanilkovým cukrem nebo medem. Vychladíme.

Vymažeme si formu tukem. Těsto vyválíme jako na závin a potřeme makovou nádivkou. Potíráme s 2 cm odstupem od kratších okrajů a s 5 cm od jednoho z delších okrajů. Zavineme natěsno tak, aby 5 cm okraj zůstal pod roličkou. Pak stočíme do klubíčka, prsty roztáhneme jeden konec a druhý do něj nasuneme. Položíme do formy. Jemně uplácáme a necháme ještě půl hodinky kynout. Pečeme na 180 stupňů cca 45 min.

Krásný den na provětrání některých starších bábovkových forem.





5 komentářů:

  1. No, já se picnu! Vypadaj skvěle. A já miluju bábovky. Ještě zbylo?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedna se snědla hned, druhá odjela s dcerou do školy a z té třetí tu zbylo tak akorát trochu. Tak to vypadá, že i ochutnám :)

      Vymazat
  2. Vypadají nádherně.... a ty formy, ty tedy jsou:-))

    OdpovědětVymazat
  3. Cihličky stokrát jinak :-) Upřesním. Pro babičku z Prácheňska byly cihličky vše kynuté, plněné i neplněné, co nebylo o velikosti dukátových buchtiček či svatebních koláčků. Stále slyším její "motat se vám s tím nebudu, stejně se dědkovi z malých práší od pusy a vy to sníte tak jako tak" a vidím, jak dává dvanáct buchet do pekáče a nebo dva makové či tvarohové kynuté štrůdly, případně do trošku oprýskané litinovo-smaltované bábovkové formy stáčí "hada". Ponejvíce s makovou náplní. Jen velice vzácně placku vyválela na tenko a bohatě potřela máslem a posypala kakaem a cukrem. Ono to v troubě kachláčů udělalo zázrak a náplň byla čokoládová jen trošku kažená nadýchaným těstem... Mňam. Petro, vyvolala jsi ve mne spoustu slintacích vzpomínek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já děkuji za sdílenou vzpomínku :) Teď když jsem nucena péct v tomhle množství, taky už nedělám koláčky velikosti pětikoruny. Děti zarytě trvají na drobence. Naučila jsem se rozválet těsto, naplnit tvarohem a koláč velikosti přes celý plech nahoře natřu povidlovým rozvarem a posypu drobenkou. Po upečení krájíme na osminky. A to s tím "já se vám s tím motat nebudu" používám taky :))

      Vymazat