Milenka mě požádala o dort a dala mi více méně volnou ruku. A to já ráda :)
Dort se skládá z korpusu sacher, náplň je z propasírovaných malin z naší loňské sklizně, domácí smetany a domácího jogurtu. Celý dort je následně oblečen do vanilkového plátu (aby smetanovo - malinová náplň případně neprosákla) a potřen polevou z velmi kvalitní belgické čokolády. V klubíčkách se skrývají dva koblížky s nugátovou náplní. Dort není drobek, váží 4,5 kg.
Jsem spokojená, když jsou dorty jedlé i pěkné zároveň. Myslím, že dortům plným máslového krému již odzvonilo. Teď ještě aby odzvonilo americkým potahovým hmotám plným aromat, cukru a chemie a nastal návrat k tradičnímu marcipánu. Za to stojí bojovat!
Už mám v hlavě nový dort. Bude pletený celý i se vzorem a ujímáním. Včera jsem to cvičně zkusila a myslím, že to půjde. Barevnou kombinaci už mám taky v hlavě. Zeleno-fialové projekty jsou prostě Milenky :)
Ještě jednou všechno nejlepší!
dort je nádherný, nápaditý, vtipný....
OdpovědětVymazata jak se plete z takového mateiálu? nekouše?
to je fakt záhada - jak jsi to pletla?!?!
Je to prostě úžasné, Petro!!! Nepodělila by ses o recept na tu hmotu? Sním o tom, že klukům udělám dorty alias lego kostky a na potažení by se to asi hodilo...::))
OdpovědětVymazatKatko, recept na marcipán mám na blogu pod Medovníky - Mikuláš a čert. Je to pracná záležitost, aby byl dokonalý a dobře se s ním pracovalo a proto mám zlepšovák. Existuje cukrárna U Zdubů. Cukrárna se nachází na náměstí ve Velké Bíteši. Je to cukrárna, která peče tradičně a poctivě. Prodává pravý domácí marcipán z mandlí na váhu. Pokud nebudeš mít cestu, napiš a já ti ho k vám poblíž nějak doručím až to bude aktuální. A dort lego už máme taky za sebou (viz. mail). Za měsíc mě čeká dort Star Wars :)
VymazatPoznámka: Pokud potřebuješ čistě bílou (svatební dorty) tak marcipán nelze. Marcipán je po mandlích vždycky trochu do žluta a je dobrý počítat i s tím, že při barvení je těžší dosáhnout požadované barvy.
VymazatPetro,
Vymazatdíky moc za radu,přes Bíteš pojedu k našim, tak se tam určitě stavím:-)
Nekouše, ale lepí a když je dlouho na vzduchu, tak zase praská. Ale nakonec jsem to dala. Plete se to rukama, na jehlice to fakt není. Musíš odhadnout, kdy je marcipán správně zavadlý, tedy ani lepivý ani přeschlý. Protahuješ pomocí špejlí očko očkem. A ten kousek trval asi hodinu. Takže na svetr si zatím fakt netroufám :) Jo a Milenku musím mít fakt ráda, protože při barvení fialovou mi praskla rukavice a já mám fialovou na rukou ještě dneska. A ty víš, jaký já mám vztah k fialové :)))
OdpovědětVymazatTak to je NĚCO!! Tleskám. Petra
OdpovědětVymazatNo tak tohle je fakt už moc :-) Tohle bych nezvládla ani za sto let! Úžasné, úžasné, úžasné!
OdpovědětVymazatFakt dokonalý. I to poctivé složení bez chemie (asi až na ty barvičky).
OdpovědětVymazatTaky jsem pořád přemýšlela, jak je to pletené.Děkuji za tip na marcipán. Třeba se bude někdy hodit. Holky už ted vymýšlejí dorty na letní narozeniny :-)
Byť to vypadá intenzivně barevně, tak na obarvení stačí namočit konec párátka a na 200g marcipánu se dosáhne pěkného pastelového odstínu. Tak snad nebude zase tak zle :)
VymazatTak to je dokonalý kousek, obdivuju!!! Zlaté rychlé pletení s přízí....ale to zas nebývá tak dobré:-)
OdpovědětVymazatMusím tady za úžasný dort veřejně poděkovat - v práci byl předmětem obdivu jak po stránce estetické, tak i co se týká uspokojení chuŤových pohárků. Všichni ochutnavší se shodli, že tak dobrý dort už dlouho nejedli! Opravdu jsem nadšená a to pletení a fialovo zelenou kombinaci oceňuji úplně nejvíc. Klubíčka byla taky super - všechny kolegyně (včetně mě) strašně zajímalo, co je vevnitř :-). Takže děkuji ještě jednou moc a moc!
OdpovědětVymazatTak to mě moc těší :)
VymazatÚžasný.... Tak teď opravdu nechápu.... Jste neuvěřitelně šikovná...
OdpovědětVymazatPletený dort vidím poprvé v životě, a ještě tak nádherně vyvedený... klobouk dolů, máte můj hluboký obdiv.
OdpovědětVymazat