pátek 7. března 2014

Prezidentská

Původně to měl být příspěvek o další naprosto skvělé bábovce a T.G. Masarykovi, který by měl právě dnes narozeniny. Recept na bábovku z Lán samozřejmě přikládám, ale psát musím akutně o něčem jiném.

Táhnu to nadoraz dlouho. Nedávno mi jeden člověk řekl, že když jedu 10 let na 150% a dojde mi palivo, budu potřebovat minimálně stejně dlouho dobu jet na 50% a ono se to snad zase vyváží. Výpočtům a přímé úměrnosti nerozumím. Jenže.

Ráno vypravím děti, v klidu dopiji kávu a upletu dvě řady. Zatím dobrý. Musím napéct, děti odjíždí odpoledne do světa. Takže koláče tří chutí (mák, tvaroh a povidla) a ta Prezidentská pro nás dospělé, záhy osiřelé. 

Namelu mák, spařím ho horkým mlékem. Vyndám ze ždímačky tvaroh. Donesu si ze sklepa povidla. Jsem poslední dny tak moc unavená. Nápad - vymačkám si čerstvou šťávu. Oloupu ředkev, mrkve, pomeranč, omyji jablka a poslední hrušku. Pustím odšťavňovač a v tom se koukám, že sice vrčí, ale chybí v něm to sítko. Aha, ještěže jsem to odhalila tak včas! Plácám se radostí do čela. Nasadím sítko, vhazuji postupně ovoce, zasněně koukám z okna a najednou cítím něco studeného na nohou. Kouknu dolů a vše jasné. Stojím ve výsledku své práce. Stejně důležité jako sítko, je samozřejmě i sběrná nádoba.

Vytírám tu lepivou kalamitu, která zatéká kam se dá a mezitím si převrhnu z hrnečku smetanu na bábovku a ta se na podlaze krásně mramoruje s džusem. Co naplat. Skočím do krámu pro novou šlehačku - nedomácí. Vytřeno. Vybíhám do krámku. Jenže před brankou blátíčko a mně podjíždí nohy a tak říkajíc jak dlouhá tak široká. Dlaň si navíc rozplácnu v nějakém psím bobečku (slušně řečeno). A v této nedůstojné situaci kolem projíždí největší místní drbna. Tvářím se přirozeně, jako bych se na zemi narodila, a hlasitě zdravím. Pak rychle vbíhám zpět do domu, mýdlo a nový převlek a zpět pro smetánku. Jenže přesně v tomto okamžiku mi uniklo, že mám mák na plotně a že když poběžím do obchodu jednou, tak to vyjde, ale nadvakrát rozhodně ne. Vracím se a jen vidím jak se ten mák jako jeden muž vzdouvá a pak vydá takový zlověstný zvuk, něco jako BLASK. 

Tak teď nevím. Možná, že je opravdu načase zpomalit ještě víc. A závěrečné poučení? Lidi pracujte tak akorát a bude dobře :)



Dle slibu recept na bábovku našeho tatíčka Masaryka. Je kalorická. Plná smetany, másla a cukru. Pokusy nahrazovat něco něčím prosím nezkoušejte. Raději si ukrojte ke kávě tenčí plátek, protože fakt stojí za to právě tak, jak je.

Prezidentská

300 g cukru moučka, 200 g rozměklého másla, 6 žloutků a vanilku třeme do husté pěny. Následně vetřeme kelímek smetany. Do pěny přisypeme směs složenou z 300 g polohrubé mouky, 1 prášku do pečiva, 100 g vlašských ořechů a 100 g kvalitní čokolády (výborná je hořká s pomerančem). Ořechy a čokoládu NEstrouhat na jemno, lépe hrubě nasekat. Nakonec těsto zjemníme pevným sněhem z 6 bílků.

Formu vymazat a vysypat a pečeme asi hodinku na 170 stupňů.





10 komentářů:

  1. Dost šílené :-) Moje rodina je přesvědčená, že takové věci se stávají jenom mně... A vida, ne.

    Rozhodně je lepší přibrzdit, než se pak do smrti smrťoucí prát s důsledky únavového syndromu (máme takový příklad metabolického rozvratu v příbuzenstvu).

    OdpovědětVymazat
  2. Naordinuj si spací kůru. Dřív, než tě tělo znova vypne horečnatými stavy.
    Podobné provozní nehody se mi stávají v předkolapsovém stavu celkem často. Nejhorší je, že

    OdpovědětVymazat
  3. jsem si to nějak...
    nejhorší je, že když jsi trvale doma, tak máš pocit, že máš vlastně celoroční dovolenou a vlastně se furt jen flákáš. Tedy já mám ten pocit u sebe. Přitom když jsem chodila do práce, tak jsem měla timemanager vlastně jen pro ozdobu. Doma ho mám hustě popsaný a na dveřích mám líplý síťový graf :-)
    Ach jo, měly bychom začít mít se rády.

    OdpovědětVymazat
  4. Doubku, doubku, nez budes dub, musis obcas projit vegetacnim klidem. A asi zrovna ted .... a myslim, ze buchty od maminky s jednou naplni jsou taky luxus

    OdpovědětVymazat
  5. Holky já vám všem upřímně děkuji. Potěšily jste mě a vyděsily zároveň :)

    OdpovědětVymazat
  6. Bábovku vyzkouším. My doma pečeme zase oblíbené koláčky pana prezidenta Masaryka, dle receptu jejich hospodyně.
    ...Jen pro ten dnešní den stojí za to žít, jen klid svůj tichý mít a víc po ničem netoužit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A recept na prezidentské koláčky by prosím nebyl? :)

      Vymazat
    2. Ale ano, tady je :o)

      MASARYKOVO CUKROVÍ
      dle receptu hospodyně domu

      300 g hladké mouky
      100 g moučkového cukru
      200 g másla (ne margarínu, ten by dělal paseku při krájení)
      1 PL kakaa
      2 žloutky
      170 g lískových jader (před přípravou je namočíme na půl hodiny do vřelé vody a důkladně vysušíme)
      mletý krystalový cukr na obalování (je lepší, než moučkový, ale lze zaměnit)

      Z mouky, moučkového cukru, másla, kakaa a žloutků vypracujeme těsto. Pak do něj zapracujeme lísková jádra. Z těsta vytvarujeme válečky (asi 4) o průměru 5 cm. Dáme do druhého dne do ledničky. Pak pokrájíme na kolečka 0,5 cm silná. Jde to dobře zubatým nožem. Uložíme na plech (na pečící papír), pečeme asi 20 minut při 170°C (v horkovzdušné troubě asi 15 minut při 150°C). Mírně vychladnuté je lehce obalíme v mletém krystalovém cukru.

      Ať vám chutná.

      Vymazat
  7. Včera večer jsem bábovku upekla. Dnes jsme si ukrojili ke kávě. Je výtečná. Děkujeme za recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky velmi děkuji za recept. Až se odjahodujeme hned vyzkouším. Zatím máme jahody stokrát jinak :)

      Vymazat