pondělí 3. března 2014

Řekni sýr

Asi před rokem jsem si udělala seznam potravin, které pravidelně kupujeme a pak ho systematicky rozčlenila na položky:

- lze vyrobit (vypěstovat)
- nelze vyrobit (vypěstovat)
- nelze vyrobit (vypěstovat), ale lze nakoupit z regionálně prověřeného zdroje
- nutno ze stravy vyloučit nebo nahradit vhodnější alternativou

Nakonec jsem dospěla ke zjištění, že život je vlastně strašně jednoduchej, když ho osekáme od všech zbytečností. Po roce se markantně ztenčila kolonka potravin, které u nás nelze vyrobit (vypěstovat) a tudíž je musíme stále kupovat. Na druhou stranu u některých položek prostě jinak nelze. Nebo si umíte v našich klimatických podmínkách představit např. olivový háj? 
Naopak stále utěšeně narůstá kolonka lze vyrobit (vypěstovat). Vyrábíme si vlastní pečivo, konzervujeme vlastní ovoce a zeleninu, sušíme vlastní čajové směsi a bylinky, vyrábíme mléčné výrobky, zpracováváme si vlastní masové produkty. 

Nyní se dostavil další malý úspěch. A protože recept na tento čerstvý sýr je velmi jednoduchý a při jeho výrobě se obejdete bez speciálních kultur a pomůcek, tak se s radostí nám vlastní dělíme o recept. Potravinová soběstačnost totiž znamená další krůček ke svobodě a s tímhle sýrem na chlebu si budete připadat jako právě léčená princezna solimánská :)


Čerstvý sýr
  • 1 l mléka (nejlépe plnotučného, nevhodné je krabicové, homogenizované či UHT)
  • 500 ml nízkotučného podmáslí či kefírového mléka
  • 1 lžička soli
  • bylinky či koření dle chuti
Mléko smícháme v nerezovém hrnci s podmáslím a začneme opatrně prohřívat. Celou dobu pouze prohříváme, nepřivádíme do varu. Během tohoto procesu dojde k vysrážení obsahu a v hrnci se začnou objevovat bílé chuchvalce a čirá tekutina (syrovátka). Po cca 20 min. si připravíme síto, které vyložíme tenkým plátnem, gázou nebo čistým kapesníkem a celý obsah přecedíme. V tomto okamžiku obsah na plátýnku osolíme, plátýnko zatáhneme (sýr trochu vyždímáme), zavěsíme a necháme dál okapávat. Syrovátku nevylívat! Lze z ní jednak zadělat na koláče nebo ji vychutit ovocnou šťávou a popíjet pro osvěžení. Po 12 hodinách by měl být sýr dostatečně vykapaný. Obalíme ho v bylinkách nebo koření a můžeme hned konzumovat. V lednici vydrží 2-3 dny.

A teď všichni: "SÝR" :)





3 komentáře:

  1. Jednoduše geniální.
    Ale nejvíc mě zaujal "audit"potravin,budu se muset taky zamyslet...

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to si hned pisu a pujdu vyzkouset.Dekuji Syr Syr Syr.

    OdpovědětVymazat