středa 16. prosince 2015

Žito v zimě?

Kmošků je možné i to. Jenže toto není obyčejné žito. To není přešlechtěné žito s klasem u země, to aby náhodou byla i sláma. Tohle žito je zlaté. Vysoké téměř jako člověk sám. Voní po chlebu. Zaseto i sklizeno postaru - ručně. Toto je prostě mercedes mezi současnými obilninami.

Ze žitné slámy už jsem šila. Ošatky pro náš chléb. Teď jsem se rozhodla, že zkusíme ozdoby. Ovšem přišel můj osobní slámový total error. Snažila jsem se co to šlo, ale ono to vůbec nešlo. Po dvouhodinovém pekelném soustředění mě jen pekelně rozbolela hlava. Julie vedle mě dávala jeden zvonek za druhým a já přemýšlela o teleportu domů do peřin.

Nakonec jsem si vymyslela nenáročnou ozdobu na hlavu i ruce. Řetězem prostě nic nepokazíte. Bolest odeznívala a já se rozhlížela vůkol. Lněné plátno z vlastnoručně vypěstovaného lnu, přírodně barvená vlna, spousty zajímavých knih ... Nemusím přeci umět všechno.

A teď zpátky k plechům. Lehce závidím těm, co pečou jen z jedné dávky :)








11 komentářů:

  1. Bože, u tebe je všechno krásné, myšlenky, práce, rohlíčky a hlavně ty děti....jsem už stará = starší paní, ale moc ráda chodím na tvůj blog a čtu si...kdybys věděla, jakou radost jsem měla z pracovny....Hezký den, hezké dny, hezké roky...a zdraví, zdraví, zdraví všem....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. To je povzbuzení. Poslední dobou mám opravdu na každý příspěvek tak 15 min. Přesto nechci ustávat. Když se kouknu na začátek nebo na to, co bylo před rokem. Těší mě ten vývoj... A ono se zase uleví a kvalita půjde jistojistě nahoru :) Pokojný advent k vám.

      Vymazat
  2. Ja som sa tiež nechala u Vás uchvátiť...nechávam tu srdce....
    A ja závidím, že čo sa napečie a navarí si môžu zjesť ja už desatročia nie...som bezlepkové, bezškrobová, bezvlákninová...a bez...

    OdpovědětVymazat
  3. Obdivuji vaše rohlíčky. Jeden jako druhý. Já je takové nemám, i kdybych se rozkrájela... Asi je to věcí rukopisu.
    Na slaměné ozdoby jsem měla dobrého učitele, Pavla Gregora z Prievidze. Největší mistr v oboru. Úžasný.
    http://www.uluv.sk/product/gregor-pavol--prezentacia-11087/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za odkaz. Letos máme žito poprvé na poli zaseto. Pokud bude i pěkná sláma tak to nevzdám. Jo a mám pro vás kuličky. Pošlete mi prosím adresu kam poslat na p.burianova@gmail.com ať vám stihnou dorazit do vánoc :)

      Vymazat
    2. Jé, vy jste hodná... :o) Hned napíši.

      Vymazat
  4. Na rohlíčk ytaky koukám. Na ten dokonalý tvar stále stejný. Neuvěřitelné.

    Díky za zajímavý odkaz. Já mám ošatku na chleba od jedné stařenky koupenou dávno předtím než jsem vůbec měla domácnost, ze žita sekaného kosou. Už se mi trochu rozpadla, tak jsem ji spravila režnou nití, jen tak ji nedám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem psala výše. Doufám, že se nám letos žitná sláma už urodí. Ona to není vůbec sranda vypěstovat tu dlouhou. Pak vás rádi pozveme na šití ošatek i všelicos jiného :)

      Vymazat
  5. Před dvěma roky jste mne dala odkaz na Váš blog. Začala jsem sem chodit jen občas, ale postupně se ze mne stala pravidelná čtenářka. Obdivuji co všechno stíháte a dáváte mi elán at taky něco tvořím. A tvořím. Postupně se zase do toho dostávám, i když ne v takové kvalitě jak máte vy. Tehdy jsem měla od Vás kvásek. Chlebík výborný,jenže mezitím jsem prodělala operaci žaludku a nemohla jsem péct. Ted at se snažím, jak se snažím, kvásek mi nejde. Někde dělám chybu. Ale snad na to přijdu..... musím, protože po dobrém chlebíku se mi už stýská.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedaří se vám ho vytvořit nebo udržovat? Nový nabízím kdykoli. Stavte se nebo už jsme posílali i poštou. Pokud se vám ho nedaří vést tak rada těžká. Ono každá kuchyň má své "mikroklima" a někde kvásek kvete a někde ne a ne. Ať se v tvorbě daří. Cokoli člověk vyrobí rukama dvojnásob těší. A někdy i jen ten proces je povznášející.

      Vymazat