čtvrtek 17. března 2016

Jarní prolety

Je to každoroční zážitek. Slyšet ten bzukot a vidět ten první jarní život na česnech. Zimu přežily všechny naše včelky. Slepice si taky užívají. Jen přišly o kohouta. Asi kmotra liška. Budu muset nějakého sehnat. Jen mi prosím řekněte, kde se shání kohouti s kladným vztahem k dětem. Antonín opustil kočárek. Tudíž slepice dostaly úplně jiný rozměr. Velikostně mu jsou tak po ramena. Tudíž pádný důvod k obavám. Měla bych je taky. Potkat třeba holuba co mi jde až k pasu...

Pletu. Šiji. Tvořím. Agrotechnické lhůty jsou neoddiskutovatelné a já cítím, že to za chvilku začne být víc o polnostech, než o tvořivých radostech. Bude svetr. Byť vypadá na přes hlavu, bude propínací. Prostě se uplete a pak rozstříhá. Že vám to hlava nebere? To mně zatím také ne. Ale je to ozkoušené u sousedů. Tak snad. 

Mužská část rodu tvoří police. Recyklace starého stolu z půdy. Nekonečná inspirace na bydlení odsud. Naše pleteniny potřebují organizovat a to je bez diskuse. 







9 komentářů:

  1. Tý jo, svetr pěkně postoupil, že ty nemáš co dělat? ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dneska neplánovaně odjel Toníček na půl dne na prázdniny. A to je hned vidět. I běhat jsem byla :)

      Vymazat
  2. Z dětství znám jenom zlé kohouty. U dědečka za mnou jeden běžel až do kuchyně a tam mě klovnul do nohy, bála jsem se ho šíleně. A hus se bojím dodneška:)
    Soulemama je docela moje hrdinka, čtu ji už kolik let.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko mám stejnou zkušenost. Bylo mi asi 10 let, když jsem měla hlídat bratra batole. Přiletěl kohout sedl mu za krk a kloval. Dodnes má vedle oka jizvu a já nepěkné vzpomínky na boj se zvířenou.

      Vymazat
  3. U nás létají také jako divé. Dnes naše jíva hučela, div že nevzlétla celá :-)Svetr super! Jsem zvědava na to stříhání.

    OdpovědětVymazat
  4. dobrý den, před časem jsem "náhodou" objevila Váš skutečně krásný blog, plný zajímavého čtení a inspirace. Jen pro mě zůstává záhadou jak to všechno zvládáte stihnout...:-)!??
    Mám jednu otázku týkající se pletení: pořídila jsem si ručně pletený svetr s norským vzorem (velmi podobný jako ten vyobrazený v odkazu tohoto příspěvku) ale docela nesnesitelně "kouše" na tělě. Prosím nemáte nějakou radu jak toto odstranit ? ..už jsem ledaco vyzkoušela, ovšem odolal všemu a kouše dál! Děkuji, hezký den, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je těžké. 100% vlna prostě kouše a každý máme citlivost kůže nastavenou jinak. Vás svetr třebas kouše a vaši sousedku ne. Takže první rada: obdarujte sousedku. Ale to jste asi slyšet nechtěla. Můžete zkoušet vlákno zjemňovat, mrazit v mrazáku ... ale obávám se, že to o moc lepší nebude. Další řešení je svetr podšít podšívkou. Ale to je ruční práce za trest. Tolik k vaší vlně. Pokud máte citlivou kůži dovolím si doporučit svetry z vlny merina od dobrých výrobců např. Malabrigo. U té jsem ještě nepotkala člověka co by ji nesnesl. Takže jsem vám asi moc neporadila :)

      Vymazat
    2. ..mockrát děkuji za odpověď a dobré typy, pro příště se jistě budou hodit! tak ráda bych ho oblékla, ale jen na něj pomyslím, už se drbu po těle...:-) ještě jednou díky a hezký den, P.

      Vymazat