neděle 22. května 2016

Bude nás víc

Není prý nad silný májový roj. 

A z pěti včelstev je rázem včelstev víc. Když jsme začínali včelařit, měli jsme jasnou představu. Naše představa zahrnovala i přirozené rozmnožování včelstev, tedy rojem. Včelí matka dle našeho mínění ví nejlépe, kdy se zasnoubit, nechat se vyměnit, oplodnit, kdy a kam klást. Loni jsme měli roj jeden. Letos máme už celý týden roj jeden, ale denně. Naštěstí s Antondou hlídáme vzorně a všechny vyrojené včelky jsme zatím úspěšně odchytli a ubytovali.

Včelař se prý má z každého roje radovat. Dnešní trend jsou ale oddělky, přelarvování, geneticky upravené matky bez pudu rojivosti. Jede se prostě na zisk. Včelař se posuzuje podle toho kolik toho "vymáčkne" z jednoho včelstva. A kdo ví, co stojí za stále se zvyšující úmrtností včel.

My se radujeme. Já nejvíc když konečně padnu do postele a aspoň pár hodin spím. Květen je prostě hukot. Všechno se množí, kvete a roste o překot. 
Ale radujeme se.



  






Borec na konec. Rehabilituje. Se svatozáří.





9 komentářů:

  1. Souhlasím a líbí se mi, že na to jdete co nejvíce přirozeně, nejen co se včelstva týče! ;-)
    Naši letos chytali tak obrovský roj, že ho sklepávali z větve dva lidi stojící na štaflích do otevřeného povlaku na peřinu! :-))) A před pár dny vytočeno 650kg medu. :-))
    Tonda koukám bez sádry, to je paráda!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tonda rehabilituje. Teda lítá jako kdyby nikdy nic :)

      Vymazat
  2. Petro, co je to přelarvování? Všechno to zní děsivě, díky Bohu za lidi, kteří se včelami zacházejí s láskou jako vy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přelarvování je nejběžnější způsob odchovu matky z člověkem vybrané larvy. Provádí se nejčastěji doma u stolu pomocí přelarvovací lžičky a matečníkové misky. Nic pro nás přírodňáky :)

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Pravda. Podstatně zvedl sledovanost příspěvku :)

      Vymazat
  4. Myslím, že po přírodnu nebo jakkoliv jinak, letos je rojovej rok, to teda jo. Jsme na tom podobně, mí rodiče jakbysmet... možná těma teplotníma výkyvama nebo poměrně studeným jarem, kdoví, nebo vlastně jen včely ví :-) lenka K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsme chvilku i pochybovali, zda je všechno v pořádku. Soused pořád chodil a provokoval, že jemu se nerojí. Včera si byl půjčovat rojáček. Tři roje naráz měl! Další kamarád si k nám dneska přijede půjčit úly, neboť už nemá roje kam skládat. Je rojivý rok a jen Bůh ví proč.

      Vymazat
  5. Sázela jsem se sama se sebou, jestli čekáte číslo šest nebo jestli budete bábou a dědkem :-) Hmmm, takže včely :-D
    P. S. Naše včely se letos nerojí, tedy zatím.

    OdpovědětVymazat