pátek 11. listopadu 2016

Pro Rona

Na sv. Martina (a že se letos pochlapil) začínáme mluvit a myslet na vánoce. Rohlíčky a husu si necháváme až na neděli, ale tuhle vlnu jsem musela nahodit na jehlice hned. Je totiž TUZEMSKÁ a je naprosto úžasná. Trošku hrubší, mužná, ale nekousavá a jen a jen přírodní. Voní po ovcích a nese si i jejich barvy. A byť jsem se zařekla, že pánské svetry už nee, odříkaného největší krajíc. Znáte to.

Kluci začali vyřezávat a všichni začali psát Ježíškovi. K mému překvapení rok od roku skromněji. Mám radost, že kouzlo vánoc nevidí jen v těch balíčcích pod stromečkem, na druhou stranu si všichni napsaly o svetr od maminky. Ježíšku pomoc!

Když jsem byla malá, byl pro mě trest čekat na dárky. Slídila jsem, vyzvídala, hledala indicie. Jednou mi táta asi týden před vánoci řekl, že mu můžu dát každý večer jednu otázku ohledně svého dárku a on mi odpoví ANO či NE. Hráli jsme to poctivě až do konce. Poctivě tedy jenom z mojí strany. Podle všeho jsem čekala něco velkého, dřevěného, spíše kulatého, s elektronickým mechanismem ... no a dostala jsem kabát a něco do výbavy. Pelíšky hadra a potrestaná zvědavost navždy.

Takže letos, po vzoru paní Weasleyové, budou svetry. Ale pro děti to bude naoko nejspíš něco tvrdého, hranatého, vícedílného a tak.

„Myslím, že vím, od koho je tenhle,“ řekl Ron; maličko se začervenal a ukazoval na velice objemný balík. „Od naší mamky. Napsal jsem jí, že od nikoho nečekáš žádné dárky a – ne, to ne,“ zasténal, „upletla ti weasleyovský svetr.“
Harry balíček roztrhl a našel v něm silný, ručně pletený svetr ze smaragdově zelené vlny a velkou krabici domácího fondánového cukroví.
„Každý rok nám všem uplete svetr,“ vysvětloval Ron a vybaloval svůj vlastní, „a já vždycky dostanu hnědý.“







Borec na konec je dneska trochu holčička :)


16 komentářů:

  1. Čtení mě pobavilo a obrázky moc potěšily oko. Kluci jsou šikovní a vy samo taky :-)
    Přeji příjemné pletení bez párání.
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechno vždycky nejde hladce, ale tohle by teda mohlo jít :)

      Vymazat
  2. Betlém bude překrásný. Já jsem si přivezla betlém z Bethlehema, vyřezaný z olivového dřeva, jen svatou rodinu a pár oveček.
    A ten chlapíček!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je krásné mít doma věci s příběhem. Já se moc těším, že nám každý rok nějaká figura do Betléma přibude.

      Vymazat
  3. Antonína už je pořádnej kusák :-) A ty ovečky!

    OdpovědětVymazat
  4. To bude svetr pro skoro zetě? :-) Prosím tě, a to SDS máš jakou vlnu? Já kupovala vždy merino a na e-shopu mají jenom tři odstíny. A panenka má už dobrý dredy. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, náš francouzský skoro zeť :) Z etikety nelze nic vyčíst, tak přikládám přímo odkaz kde jsem nakoupila. Myslím, že je dostupná v 6 přírodních odstínech. Plete se z ní krásně. http://www.zlaticko.cz/index.php?page=detail&kod_zbozi=prize%20na%20rucni%20pleteni

      Vymazat
  5. Také jsem podlehla té samé vlně, zatím jen v přírodním odstínu.
    S dárky je to myslím všude stejně :-), aby jsme všechno stihly to si všechny přejeme.

    OdpovědětVymazat
  6. Dík za typ na vlnu. Já mám doma s SDS jehněčí vlnu Timmy. Bohužel už doprodávají.
    Svetry děti dostanou také. Manžel včera, když jsem se ho ptala, zda by chtěl svetr odpověděl, že klidně. Jen nevím, zda to do Vánoc stihnu.
    U nás se na Vánoce od loňska jede na ponožkové vlně. Každý dostane 1 pár pletených ponožek. Začala jsem s dárky už v dubnu, ale stále nemám hotovo. Jo chtělo by to více času nebo neplést ponožky na jehlicích č.3 a svetry na č.4. Větší jehlice, rychleji hotovo. Jo příště koupím lepší vlnu.

    OdpovědětVymazat
  7. Paní Bududubová, prosím, jaké značky jsou vyřezávací nožíky? Spokojenost? plánuji nadělit osmiletému synovi menší sadu, tak se v tom pokouším zorientovat. předem děkuji, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já koupila startovací sadu švýcarské výroby. Obsahuje 3 dláta a jeden nožík. Kluci využívají jen jedno. Pak dostal muž sadu japonských nožů. Využívá jeden. Po cca 3 letech pokusů až teď ví, co by mu sedělo. Proto doporučuji. Kupte cokoli a řežte. Zkušenosti přijdou a každému opravdu sedí něco jiného. Snad jen poznámku. Nemáme dobrou zkušenost s výrobcem dlát Narex. Kvalitu stojí za to si připlatit. A také nějaký kurz. Součástí je i výklad jak se o dláta starat a jak brousit.

      Vymazat
    2. Dobrý den, a mohu se zeptat, jake drevo pouzivaji synové na vyřezávání a kde ho sháníte? Figurky jsou moc krásné. Náš 6-ti letý syn má sadu Narex, vyřezávání ho moc baví, ale zatím to spíš jen tak zkouší. Děkuji!

      Vymazat
    3. Tak to je machr! V tomto věku :) Pro juniora určitě lipové dřevo. Je měkké a na figurky a dekorační předměty je úplně vyhovující. Na lžíce, nádobí a třeba formy doporučuji dřevo tvrdé. Ale s tím má co dělat i manžel. Zkoušel třešňové, jasanové, dub, modřín... Většinou polínka z vlastních zásob. Lipové vysušené polínka se dají koupit i v řezbářských internetových obchodech.

      Vymazat
  8. Moc díky za komentář k nožíkům. To mě opravdu překvapilo (a uklidnilo), že ze sady využívají jen jeden kus. Také uvažuji o startovací sadě, Narex v úvaze byl, takže zvážím i jiné. Ještě jednou díky moc! M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není vůbec zač. I když tuto poradnu by měl spíš vést můj muž nebo syn :)

      Vymazat