středa 28. května 2014

Yarn Along 10

Projekt: opět vesta Milo. Až budu velká, chci se živit pletením těchto super geniálních vest.

Klubíčka: 2 ks Rowan-Tweed odstín keld.

Kniha: Lidové lékařství - sestavení vyzkoušených a osvědčených domácích a léčivých prostředků - 2x vyznamenáno záslužnou medailí.

RAČTE PŘESNĚ ZKOUŠETI!
DOPORUČUJE SE SAMO SEBOU.

"Účel této knihy nepotřebuje asi žádného dlouhého výkladu. Kniha ta máti býti malým ukazatelem jak rodině, tak i jednotlivci a má poučiti čtenáře o upotřebení rostlin a látek rostlinných za prostředky léčivé. Ve venkovské domácnosti a všude tam, kde nelze lékařské pomoci obdržeti v každý čas, kde běží o náhodu nebo dočasnou nevolnost, má kniha sloužiti za rádce. Při levné ceně jest každé rodině a každému jednotlivci umožněno knihu tuto si zakoupiti. Račte laskavě knihu tuto v kruhu svých přátel a známých dále doporučovati, aby byla také uvedena tam, kde dosud ještě není známa. Pokyny k dalšímu zlepšení i případné opravy se vděčně přijímají."

Čmýra
K docílení čmýry vezme se zeměžluč, rozrazil a černobýl, každého stejný díl, připraví se z toho čaj a pije se po koflíku ráno, v poledne a večer. Dále se užívá šafrán naložený v červeném víně, z čehož se užívá každý večer malá lžíce. Velmi dobře působí také vlažné lázně nohou s talířem dřevěného popele, k němuž se přidá lžíce soli, ale nesmí se brát příliš horké, neboť jinak stoupá krev ke hlavě. Také jest prý dobře píti odvar z divizny. Nebo se koupí v některém hokynářském nebo ovocnářském obchodě, droguerii nebo v lékárně pražené kdoulové řezy, dají se do hliněného hrnku, ve kterém se vaří s dobrým starým vínem červeným. Při prudce se dostavující čmýře připraví se čaj z přesličky. Velmi dobře také působí také čaj z kořene mochny nátržníku...

Čmýra by se měla určitě zařadit do vyjmenovaných slov a znovu zavést i do jazyka českého mluveného. Je to tuze krásné české slovo. Určitě mnohem mnohem hezčí než výraz "jahodovky" či "menzes".  Celá kniha je plná užitečných pokynů, kterak se přírodně léčit. Například doporučuje pít cukerný roztok při pohnutí mysli, při velkém uhřátí a při uleknutí. 

Máte nějaký problém? Napište mi a já vám ráda vyhledám, jakže na to šli naši předci.







7 komentářů:

  1. Poklad nad poklady. Petra

    OdpovědětVymazat
  2. beautiful yarn! and the old book looks so intriguing. And I love your header - the chalk drawing of the sleeping child is so pretty :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sleeping child's drawing by my oldest daughter. Original hanging on my wall at home. I love it very much. Thank you for the compliment.

      Vymazat
  3. Milo - pro mě podobně návykový návod jako Baktus:-) Z tweedu bude parádní! A copak doporučuje lidové lékařství na bolest hlavy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha rozlišuje bolest hlavy podle příčiny, která je způsobuje. Takže výtah napříč celou knihou:

      Bolesti hlavy
      vznikají při návalu krve k hlavě, po nachlazení nohou, při nervové slabosti, při chorobách žaludečních a často také při nepravidelnosti čmýry u žen. Upotřebiti lze: konvalinky se naloží do octa a tím se natírá čelo, nebo také možno čelo natírat terpentinovým olejem. Dále možno použíti bylinu Ptačinec. Sluje také žabinec. Bylinu možno položiti zelenou na šátek a pak při bolestech přivázati na čelo. Chladí a odnímá bolest. Také možno potírat čelo a spánky lihem kafrovým nebo octem. K vnitřnímu užívání spaří se 300g máty peprné, melissy a skořice 1/4 l vody. Pokud bolest hlavy doprovází zácpa, dávají se vlažné klistéry. Dále trochu citrónové šťávy v horké černé kávě nebo čaji jest dobrým prostředkem proti bolení hlavy.

      Nervosa
      Jeví se v příliš velké dráždivosti nervové soustavy. Nervosa vyskytuje se většinou u chudokrevných, slabých a žaludkem chorých osob. Doporučuje se pití čaje z baldryánu, mochny nátržníku a jitrocele, varovati se alkoholu, silné kávy, ale za to jísti hojně ovoce. Dalším uklidňujícím prostředkem jest: pravidelně před spaním požíti 2 kávové lžičky medu, jenž jest výživný, tvoří krev, uklidňuje nervosní osoby a působí příjemný spánek.

      Jednostranné nervosní bolení hlavy
      Zlepší se často nápadně rychle přikládáním horkých obkladů, jest-li příčinou jeho chudokrevnost nebo průvan. Při návalu krve ke hlavě pomáhá teplá lázeň na nohy, trvající 10 minut, s následným poléváním kolen a berců. Ve většině případů však klid a dostatečnost spánku je nejlepším prostředkem :)

      Vymazat
    2. Tak ta chudokrevnost sedí, citlivost na průvan taky - moc děkuju, vyzkouším:-)

      Vymazat