pondělí 29. června 2015

Nejlepší borůvkový od Barči

Letošní léto ve znamení borůvek. Dvě nejstarší děti ve Francii češou borůvky na farmě, aby si přispěli na studia, protože tak je to správné, tak je to výchovné. A u nás už to vypuklo taky a borůvkově pečeme - vaříme, všelijak se snažíme.



 Slíbený recept mám od kamarádky Barči. V kuchařce uložen pod názvem "Nejlepší borůvkový od Barči". A každý rok ho ve svém abecedně řazeném kulinářském sešitu hledám pod K - jako koláč nebo B - jako borůvkový. A ne a ne si vzpomenout, že je pod N - jako fakt Nejlepší :)

Koláč je z kynutého těstě, které se ale kynout moc nedává. Je skvělý, nepříliš sladký, málo těsta, hodně ovoce.

500g hladké mouky
250ml mléka (já používám i rostlinné)
kostka droždí
115g rozpuštěného másla
2 žloutky
75g cukru písek
špetka soli
citrónová kůra (dobrá je sušená od Alnatury, páč sháněj pořád chemicky neošetřené citróny)

Zaděláme těsto. Já osobně dám do mísy vlahé mléko, rozdrobím kvasnice, přisypu cukr a přiliji vlahé máslo. Promíchám a přidám zbytek přísad. Vypracuji těsto. Je-li příliš řídké, přidám trochu mouky. Konzistence by měla být vláčné, nepříliš lepivé těsto s kterým jde pracovat.

Vymastím dva plechy (aleluja domácí sádlo). Těsto rozdělím na dva bochánky a na plechu pomoučněnýma rukama rozdělám na dva koláče. Okraje potřu žloutkem a bohatě posypu ovocem. Navrch posypka (100g másla, 200g krupicového cukru, 200g hrubé mouky). Posypky je na dva koláče až hodně. My to tak rádi, ale přebytek je možno uložit i do mrazáku na příští koláč. Koláč nechám cca 15 min. stát. To se akorát nahřeje trouba a pečeme.



Pečeme na 180 asi 25 minut. A teď ten fígl největší. Horký koláč ihned po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem v poměru asi 1:1. Okraje tedy potíráme a zbytkem koláč pokropíme. Necháme vychladnout a jdeme zadělat na další, protože mizí po čtvrtkách :)






Tak do batůžků vodu a tatranku, pokropit proti klíšťatům, připevnit bandasku a jdeme na to!


2 komentáře:

  1. Na chodských koláčích jsem dítěti vysvětlovala zlomky. Proč je 1/5 větší než 1/6, proč 1/3 se rovná 2/6 i 4/12 ...
    Díky za recept, rozhodně vyzkoušíme. Musíme zjisit, zda to samé, co o chodských, platí i o borůvkových koláčích.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás to samé. Proto to porcování na fotkách. Prakticky jsme opakovali :))

      Vymazat