čtvrtek 27. srpna 2015

S křížkem

před funusem se to původně mělo jmenovat. I když nakonec je to o všem a minimálně o tom křížku.

Oprášily jsme totiž s Julií křížkovou výšivku i když mi bylo řečeno, že křížková je pasé a za zenitem a tak právě možná proto. I love folklor. Na lidovou notečku. A s křížkem před funusem podrobněji v některém z dalších příspěvků. Rozhodně není pasé. To mu nedělejte.

Julinka dokončila a zasadila jmenovky k bylinkám a kromě křížků si začala vyšívat tričko medvědem. Já lišky ona medvědy. Užitečná pomůcka pro vyšívání na pružné materiály - rozpustná folie. Folie se ustřihne dvakrát. Na horní se permanentní fixou přenese motiv. Spodní se to podloží. Celé nastehuje, vypne na bubínek a může se začít. Po vyšití se vypáře stehovka a celé dílo se namočí do vody. Folie se okamžitě rozpustí a JE TO. Je to zázrak.

Po velmi milé návštěvě vlněných sester a jejich téměř kompletní drobotiny mi tu zůstal dárek. Klubíčko žlutavé a tak vlastně i trochu vymodlené. Moc se teď k obíhání obchodů s vlnou (i jiných) nemám a i přesto se teď mohu hladce připojit ke společnému projektu. Takže nahozeno, splněno. Těším se na setkání s ostatními šátky i jejich stvořitelkami.

A když už jsme u té žluté. Cuketa v hlavní roli většinou není. Spíš hraje role vedlejší. Ale zkuste cuketu na kari. Je to překvapivě dobře zvládnutá hlavní role.

1 cuketa
1 kelímek zakysané smetany
1 cibule
1 lžíce oleje
kari koření
2 vejce
sůl

Vejce si předem uvaříme natvrdo. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme na plátky a dále měsíčky nakrájenou cuketu a restujeme cca 8 min. Přidáme zakysanou smetanu, nakrájená vejce natvrdo, kari a sůl a lehce prohřejeme. Jsem fakt zvědavá co vy na to, protože u nás je to teď večeřová hitovka. A pokud to někdo rád ostré stačí doplnit špetkou tandoori másala.

Nakonec hádanka. Víte, proč je voda tak vzácná a cenná? Přece proto, abysme si z ní mohli vařit kafe :) Dobré ráno k vašim hrnkům. My táhneme na Telč za Janou.











14 komentářů:

  1. Peti, dík za super, návštěvu, užili jsme si to všichni a lečo bylo báječné:-)) Užijte si Telč!

    OdpovědětVymazat
  2. dobrý den, mohu se zeptat, co je to ta rozpustná folie? Zatím jsem o ní neslyšela. Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedná se o speciální vyšívací pomůcku. K dostání je na požádání např. u www.loverevamp.com
      Fólie skvěle jistí úplet při vyšívání tak aby se nevytahoval a po dokončení stačí namočit a rozpustí se. S případnými odbornými dotazy vás opět směřuji k Evě z Loverevamp. Ona je přes výšivky odborník.

      Vymazat
  3. Balónkový medvěd je výborný. Doufám, že se Julinka pochlubí s výsledkem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím je ve fázi "povolilo počáteční nadšení" :)

      Vymazat
  4. Asi s křížkem po funuse, ale... kromě rozpustné folie existuje i rozpustná stehovka :-) I.

    OdpovědětVymazat
  5. Po funusu? Nový speciál :) DEKORU jde tedy také s křížkem na celý rok...před http://www.send.cz/casopis/594/dekor-special . Výsledek moc pěkný. Díky za sdílení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem teď na sebe strašně přísná a zatrhla jsem si návštěvy PNS dokud z každého doma zakoupeného čísla nezrealizuji alespoň jednu věc :)

      Vymazat
  6. Miluji křížky i Křížky, svým příspěvkem jste mi udělala velkou radost. Zdraví Vás opravdová Julie Křížková :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pěkné! Nejste žena Ládi Křížka? Mého idola z mládí? :)

      Vymazat
    2. Žena Ládi nejsem, je to jen shoda příjmení. Věkem by mohl být můj otec :).Ale jsem také z města odkud zpěvák Kreisonu pochází. Také to byl velký idol mého táty, dodnes ho rád poslouchá :)

      Vymazat
    3. Fuj. Tak teď si přijdu hodně stará :) Ale naběhla jsem si sama :)))

      Vymazat
  7. Nejsi stará, neblázni :) . To já jsem teprve čerstvě plnoletá, tím to bude :)) Tak ať žije k(K)řížek. Život s tímto jménem je docela legrace. Vždyť všechny správné odpovědi se označují křížkem, chodí se s křížkem po funuse, léty nám křížky pěkně přibývají. Při podepisování vždy nabízím zkrácenou variantu :), protože "já můžu":). Dokonce i pan farář káral mého tátu na vlastní svatbě, že má takové příjmení a nachodí do kostela:))), to se přímo nabízí. No a na krku nosíme celá rodina jedině ......

    OdpovědětVymazat