pátek 29. dubna 2016

Souhvězdí pohody

Původně to vypadalo, že může být ještě hůř. Nejspíš z velkého vyčerpání se o mě pokusila choroba. Naštěstí jsem ji zmákla velkorychle a jedeme dál. A je líp. Den po dni. Šetříme se, vykrmuje se, hrajeme si, učíme se (moc teda nepracujeme, ale co už).

S Julinkou teď lítáme vesmírem. Vytvořila si kaleidoskopy souhvězdí. Já např. vůbec netušila, že jich máme 88, průměr Galaxie je 120 000 světelných let a ta naše obsahuje 400 miliard hvězd! 

Těší mě okénkové knihy nakladatelství Svojtka. Tato je o vesmíru a je fakt super. 

Na výrobu kaleidoskopů z ruliček od toaletního papíru (jak já začínám nenávidět ty jednorázové splachovací) budete potřebovat ještě černý papír, papírové košíčky na cukroví a gumičku či provázek. Šablonami k tisku se to internetem jen hemží. Julinka použila toto Souhvězdí. Poté je nutno vytištěný arch podlepit černým papírem, propíchat hvězdy hřebíkem a přilepit na košíčky. Celé přigumičkovat na ruličky a už pozorujeme noční oblohu v pohodlí domova.

A k zakousnutí není jen české zdravotnictví, ale třeba i sushi. Pořád se ho učím a piluji. Zkouším vrcholné variace. A nakonec vždycky skončíme u toho, že tohle s avokádem, paprikou či okurkou je prostě třikrát nej. Nejjednodušší, nejchutnější a nejlepší. 

Mám radost, že už téměř nekupujeme sušenky, sladkosti a sladké pečivo z obchodních sítí. Jednou za čas napeču do plechovky ovesné sušenky. Obden peču chleba a nějakou tu sladkominu. Z domácích surovin. Bo slepice nesou, v mrazáku pořád není vidět dno přes ty višně, švestky a maliny, mouku už meleme pro svou vlastní potřebu z vlastního bio obilí, pro mléko k sousedům s konvičkou. Já se stále držím víc mlék rostlinných, ale jak říká můj moudrý muž, mandli jde podojit pořád podstatně hůř než krávu.

Jo a Antonín rehabilituje. Momentálně začal hipoterapií, ale zvrhlo se to na dostihy a ve chvíli, kdy chtěl začít i skákat jsem mu to zatrhla. Ale vysvětlit mu, že ticho a klid léčí, je stále nad moje síly.













3 komentáře:

  1. páni já padám:)je to všecko perfektní. každý má kde někomu závidět a přát!jste skvělý. kaleidoskopy jsou úžasný!to si musím schovat na pozdějc pro kluky! a ta soběstačnost v jídle, to je můj velkej sen:)taky pečeme do plechovek, je to radost!ale děsně často to mlsám nejvíc já.
    toníčkovi i mamince hodně sil a zdraví!

    OdpovědětVymazat
  2. Ste geniálni a my sme zas ,,vysokofunkční,,:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Je to tak, všetko úžasné, obdivujem.
    Držím palce nech sa nožka úplne uzdraví, čo u detí vatšinou nebýva problém.

    OdpovědětVymazat