středa 27. srpna 2014

Hulahop, houbičky a slivoně

Čeho se letos opravdu přeurodilo? Hub a slivoní určitě nejvíc. Hub je dokonce tolik, že jsme sáhli i po zavařovacích receptech, které nás jindy nechávají ledově klidnými. Třeba úžasňácký recept na Houby v kečupu. Pravda trochu Babicovský název, ale na topinky jsou fakt dost dobrý. 

Houby v kečupu

2 kg očištěných a nakrájených hub necháte projít varem a scedíte a lehce propláchnete, 900 g paprik na nudličky taktéž. 750 g cibule podusíte na 2 dcl oleje. Všechny tři ingredience smícháte s 1 rajským protlakem a 1 velkým (nejlépe domácím) kečupem. Mezitím si také svaříte nálev ze 2 dcl vody, 2 dcl octu, 400 g cukru krystal, 60 g soli, 2 bobkové listy, 5 celých pepřů, 5 kuliček nového koření a 5 ks hřebíčků. Nálevem zalijete připravené "kečupové" houby. Naplníte do sklenic a zavařujete zhruba hodinku (jako tvrdou zeleninu) podle vlastních zvyklostí.

A pokud máte přeúrodu rajčat zkuste báječné vegetariánské tousty. Nestíhám zavařovat jak mizí ze spíže.

Zeleninové tousty

Na oleji osmažíte 4 cibule a k tomu přidáte 2 kg oloupaných rajčat, 3 bobkové listy, 12 dkg cukru, 2 lžičky soli, 2 lžičky pepře a za stálého míchání poměrně dlouho dusíte dokud se nevyvaří zbytečná tekutina. Nakonec přidáte 3 papriky nakrájené na nudličky a ještě asi půl hodinky podusíte. Úplně před koncem ochutíte ještě palicí rozmačkaného česneku. Dáte do sklenic a lehce zavaříte (aby chytla víčka). 

A už se pomalu dostáváme ke slivoni alias ryngli. Dva úžasné recepty posledních dnů. U prvního vám dům provoní exotické vůně a u druhého si vyvoláte naprostý slintací reflex.

Rynglové chutney

1 kg vypeckovaných rynglí 
1 cibule
stroužek česneku
200 ml jablečného octa
300 g cukru
balíček rozinek (100 g)
balíček sušených brusinek (100 g)
1 lžička soli
kousek celé skořice
2 lžičky curry koření
1 lžička hořčičného semínka
2 lžičky nastrouhaného zázvoru
Vše do hrnce a vařit a vařit až se ryngle rozvaří a vůně se prolnou. Následně do skleniček a lehce zavařit, aby víčka chytla. Je to parádní příloha k masu a nebo jen tak promíchat s rýží. Jdu si dát a pak to dopíšu ...

Koláč se smetanou (a rynglemi)

Na těsto (linecké) smícháte 270 g hladké mouky, 70 g krupicového cukru, 2 lžíce studené vody, vanilku, 1/2 balíčku kypřícího prášku, 120 g másla a 1 vejce. Vypracujete, necháte chvilku vychladit v lednici a natlačíte do větší dortové formy lehce vymazané máslem asi s 2 cm okrajem. Náplň tvoří pokrájené ryngle, ale klidně by mohlo být i jiné kyselejší ovoce. A nakonec vše zalijete uvařenou náplní z 250 ml mléka, 3 vajec, 1 vanilkového pudingu, 2 lžic hladké mouky, 1 smetany, 100 g cukru a 70 g másla. Pečete asi 40 min. (do růžova) na 170 stupňů.

A co pak? Až to všechno zavaříte a sníte? Pak se stejně jako my pusťte do hulahopování. A není nad ladnost mužských boků s obručí. U nás to testovali všichni. Ještě teď mě bolí břicho od smíchu :)










4 komentáře:

  1. Peti, díky za skvělé recepty ♥ .... určitě vyzkouším koláč a ty zeleninové tousty!! Koláč vypadá báječně už jen na fotkách a co teprve "naživo". Přeji krásný zbytek prázdnin.

    OdpovědětVymazat
  2. U nás taky tak, tedy kromě té obruče :-) A jablka začínají útočit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel letní jablka nemáme i když intenzivně zvažujeme. Vlastně zvažuji. Naši chlapci jak někde vidí místo, už sadí švestku :)

      Vymazat