pondělí 11. srpna 2014

Vlnění zahájeno

Začalo to zjištěním, že spousta lidí v našem okolí vyhazuje ovčí vlnu jako "produkt k ničemu" a uspokojivě to pokračuje tak, že už to začíná být i lehce k prezentaci a mnohdy i lehce k zbláznění.

Minulé roky jsme se učili (opět s použitím velkého podílu dětské práce) prát onu podarovanou a dosti značně znečištěnou vlnu. Vypranou vlnou jsme poté začali izolovat náš dům a já přemýšlela a přemýšlela co dál, tedy až budeme celkově ve vatě (tedy ve vlně).

Kolovrátek mi přišel jako dobrý nápad. Tedy do chvíle kdy jsem k němu sedla poprvé a oprášila i některá lehce přisprostlá slova. Předu. Není to teda žádná liga, ale ty přechody tlustých a tenkých částí mě prozatím nikterak neurážejí, ve tkanině vypadají rustikálně a jak mi sdělily některé profi přadleny: "Jo holka, až se to naučíš stejnoměrný, s vyrobením nestejnoměrný budeš mít asi tak stejně velké problémy, jako teď s vyrobením té stejnoměrné. Takže závěr zní, je to o napředených kilometrech a hlavně té trpělivosti.

Do ložnice mi navíc přibyl tkalcovský stav. Pro znalce 4 listý značky Ashford. Zatím jen na chvilku půjčený, ale už se střádá na vlastní 8 listý.

A tak vzorkujeme a oťukáváme neutuchající svět nových nejen vlněných možností. Zavádíme nový štítek Vlnění a doufáme, že ho postupně zaplníme novými úspěšnějšími a úspěšnějšími pokusy. 

Za otevření další cesty posíláme velký dík do Krkonoš do Domu pod jasanem a za neutuchající inspiraci děkujeme blogu Pásli ovce valašky a nově i komunitě Vlnění.



Ovečku mi za pomoci šikovné paní lektorky udrátovala Julinka na Dni Krkonošských řemesel.           

A začínáme provoňovat blog miminkem :) První boty. Plstěné mokrou technikou. Čekající na tkaničky a snad výšivku.

Navázána nová osnova a začínáme s první domácí vlněnou prací. Béžová vlna od Vlněných sester a ta hnědá vlastnoručně spředená z ovce jménem Večernice.

Vůbec moje první práce na stavu. Neutuchající kombinace plátnové vazby, podélného a příčného rypsu, panamy, kepru a oboulícího kepru. Když zavřu oči vidím rozkresy a v noci se mi o nich i zdá. To růžové je zatkávka. Přijde pryč až z toho bude asi ten polštář. A za pozornost stojí i to, na čem to celé visí. To jsou naše poklady z půdy. Mědlice na zpracování lnu.

První práce - tkaní na rámu. Budou to snad riflové šaty nebo košile pro Julinku.

Šikmé tkaní na rámu - snad vsadka do mého trika.

Šikmé tkaní mě inspirovalo ke zpracování (recyklaci) různých zbytků přízí. A protože je to poměrně nenáročná technika nejen na materiál, ale i na pomůcky, chystám samostatně do některého dalšího příspěvku.

7 komentářů:

  1. ty jsi holka k neuvěření,
    ať se daří, na co šáhneš...i kdyby to mělo chvilku trvat ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Hezky napsané, díky :-) Přeji příjemné vlnění!

    OdpovědětVymazat
  3. Paráda! Chtěla bych se zeptat, jak je takový stávek stabilný při ubíjení?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem naprosto spokojená. Ani se nehne a to přirážím myslím razantně :)

      Vymazat
  4. Já tomu sice vůbec nerozumím, ale chtěla bych si to jednou zkusit, celý proces od ovce po halenu. :)

    OdpovědětVymazat