středa 6. ledna 2016

Odstrojka

Náš stromeček je (vlastně byl a rozhodně zase bude) strakáč. Žádný tón v tónu v módním trendu doby. Letos si odstrojku užívám. Klid, venku sněží, děti spí...

Jako první dáváme pravidelně na špici stromečku hvězdu. Taky ji po vánocích na Tři krále prvně odstrojím a ihned uložím do speciální krabičky. Ta hvězda je vzácná. Je po mém dědečkovi. A je to jediná materiální věc z jeho bytu, kterou jsem si po jeho smrti odnesla k sobě. Je to taky naše první společná manželsko - rodinná vánoční ozdoba vůbec.


Naše první vánoční sada. Kupovali jsme ji měsíc po svatbě a já dodnes přesně vím kde. Děti ji každý rok trochu odlehčí. Letos ztráta 1 kus.



Mám kamarádku. Je skvělá. Jen mě každý rok překvapí svojí vánoční výzdobou čítající obří svítící soby (a to včetně sání) na střeše, obrovského svítícího nafukovacího sněhuláka, hrající a blikající rampouchy a mnoho dalšího. Já vnitřně poulím očima a moje děti jásají. Jednou mi bodře řekla, že k vánocům prostě chtě nechtě patří i trochu toho nevkusu. A tak to máme taky. Naše osobní mikroskopické množství kýče.


Přírodniny. Patří k nám. Každý rok něco z něčeho kolem nás.


Vzpomínky z cest. Třeba Krkonoše - Rautis a jejich perličkové stavebnice. Dost jsme si to skládání doma s dětmi užili.


Výrobky dětí. 


Kus domova odkud jsme vypadli z hnízda. Od nás je dudlík. Od manžela andělíček. Snad  to je andělíček. Já ho v tom vidím :)


 Zbytky vln a látek. Jehlice a jehly.


 Dárky od bližních.


A dalo by se vyprávět... Jenže děti pláčou, chtějí jíst :)

5 komentářů:

  1. :-))
    Vypsala jste všechny mé vánoční "bolesti".
    A to já musím chodit na poštu kolem okna s tím plazícím se Santou...
    PLÁČU A TRPÍM.
    Můj syn už mě zná a jak vidí blikací okno, říká:"Mami, nekoukej se, je tam Las Vegas"
    Rodina mě kárala, že nemáme blikací stromek, že jen přírodniny.
    Aspoň taťka je při mě. Umělé stromky nesnáším a zase je mi líto kvůli pár dnům řezat krasavce,který pak seschne....tak už x let jedeme Vánoce s pangejtovými náletovými špičkami - A JAK JSOU KRÁSNÉ.
    Co se týče světýlek, loni jsem si v elektru koupila bílý neblikací jemný řetěz - a hotovo:-)
    Magda

    OdpovědětVymazat
  2. Je zajímavé, jak ty vánoční stromky fungujou :-) Když jsem byla malá, byl náš stromeček taky pěkný mišmaš: něco zpřed války, něco z války, něco nového, spousta stříbra z vánoční kolekce, zkrátka paráda. Naši strojí ve stejné, ovšem lety prořídlé formě dodnes. Kdežto my jsme zdědili ozdoby po manželově straně. Komplet. V podstatě sbírka všeho možného jako u nás. Jenže mně se ty Stejskalovic ozdoby nelíbily, nepřipomínaly mi dětství. Takže když se k nám do sklepa vloupali loupežníci a vánoční krabice rozšlapali (zřejmě vzteky, protože nebylo co ukrást), tajně jsem si zamnula ruce :-D Stromeček máme slaměno-látkovo-samodoma-mišmaš a nad tónem v tónu shovívavě kroutím hlavou :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Letos jsem také řekla DOST a pořídila na stromek slaměné ozdoby, něco ušila, udělala zvonečky z vodního skla.... zkrátka přírodní domácí stromeček bez světýlek. Odstrojen je už od neděle, kdy si naši kluci kočičí řekli, že to není špatné se po něm honit a tak skončil na zemi. Nic se nerozbilo, nebylo co se rozbít. Světýlka jsem mívala bílé hvězdičky, leltos skončily na tůjce na dvoře..... kupodivu nájezdy kocourků přežily....Vánoce skončily, budeme se pomalu dívat, čím si vyzdobíme své domovy na jaro... Pěkný den. Dana

    OdpovědětVymazat
  4. Tak ja som zmes všetkého spomenutého.
    Keď som sa vydala chcela som mať stromček podľa svojho vkusu, vtedy nebolo nič moc ani v Krásnej jizbe- takže samovýroba- orechy, šišky a medovníčky, moje prvé ,tvrdé ako kameň.
    Kvôli hyperákom ( máme na to žiaľ aj papier- nie že neboli dosť ľúbené, ako som počúvala ) sme mali len slamené a drevené ozdoby.
    Rok 2015 bol prelomový, zavŕšením životných ciest rodinných príslušníkov...a mne sa nejak nechcelo zdobiť starými, neaktuálnymi svetielkami ( v dobe LED diod) a ozdobami, hlavne keď deti sú veľké, rekonštrukcia konečne utíchla a roky používaný drotársky stromček z Krásnej jizby- z núdze cnosť bol tak akurát.
    Ale tento rok som dostala výčitky svedomia, že som už vo veku matróny.
    Vo výpredaji obdivovaného ND som objednala(veď ja sa z domu ani nedostanem ) každému dieťaťu nerozbitné ozdoby, ako pamiatku na rodinu a udalosti ( s ich popisom ) roka (videla som to u Dity P)a rodinný svietnik, ktorý je aj adventným, aj boxom, aj obal na kvetinu, hocičo pekné, sviatočné, nielen vianočné...:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Přesně takhle to má být. Vystajlovaný stromečky tón v tónu ať si nechaj obchoďáky. DOMA musí být ozdoby, které mají duši. :-)

    OdpovědětVymazat