pátek 4. března 2016

Jedeme dál!

Další úžasnou metráž, která je navíc z rubu opatřena hustým teplým počesem, prostě takový lišák - plyšák, vyškemrala Julinka. Sama si model navrhla a dokonce mi vařila čaj, to abych ani na chvilku neopustila šicí stroj a patřičně makala. My si svůj kamiónek ohlídáme.

Na první fotce detail pro další nadějnou úpletovou závislačku. Momentálně používám na úpletové šití overlock a na štepování a záložky dvojitou jehlu v obyčejném šicím stroji. Na normální steh jsem při šití pružných látek musela rychle zapomenout. Nevypadal pěkně a v tahu okamžitě praskal. No mám se co učit. Julinka je nadšená. Je fakt, že mikina je lehká, ale naprosto výhřevná. Na jaře nahradí bundu. Julinčino nadšení se dále projevilo tím, že mi nadšeně zabavila právě dopletené návleky (pozn. stejně bych jí je nakonec věnovala, protože manžel mi bez okolků řekl, že v nich vypadám jako nadšená německá děvečka, poté co jsem mu odvětila, že si budu muset koupit zápisník a zapisovat si všechny jeho komplimenty, bez rozmýšlení celou situaci dovršil větou, že Hitler také chodil se zápisníkem)... Citlivý druh, ten muž.

Takže o to radostněji je třeba jásat nad druhým úpletovým modelem, prvními sněženkami (neboť po Krylovsku - i z prázdné peněženky, má zbýti na sněženky) a nad tím, že to naše dítě má v otázce budoucího povolaní absolut jasno.












18 komentářů:

  1. Tak to jsou ty pocity, že nic neumím:) Nádherný! Péťo, prozradíš, odkud je úplet?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplet odtud: http://www.latkylenina.cz/Zahranicni-potistene-c11_0_1.htm
      Jenže už není. Vykoupila jsem poslední zbytek a sama bych ještě potřebovala. Psala jsem paní dotaz, ale zatím bez odpovědi.

      Vymazat
  2. Nádhera, taky to chci umět.
    Můžu mít dotaz na jehlu. Overlock nemám a tak používám klasický šicí stroj. Jak je to s tou dvojitou jehlou. Vedu dvě nitě ze zhora, ale jak je to pak se spodní niťí. Já si zatím koupila jehlu na jerzet a používám entl.
    Dík Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezo, u dvojité jehly vedete obě nitě zvrchu (ze dvou špulek) jako by byla jedna. Až dole před jehlou je rozdělíte a jednu protáhnete klasicky jednou jehlou a tu druhou vedete MIMO očko do jehly druhé. Každý stroj to bude mít trochu jinak, ale já mám těsně nad jehlou ještě takový háček, kam nit zaseknu před vstupem do jehly. Ta druhá musí mimo tento háček (očko). Na té první fotce je to docela vidět. Pak je nutno si nastavit dolní napětí na cívce. Trošku si pohrát se šroubkem na člunku spodní nitě. Steh vypadá nahoře jako dvě řady vedle sebe jdoucích zadních stehů a dole to zapravuje kraj látky takovým "jako" entlem. Chce to trošku cvik šít zvrchu a chytat přesně okraj dole. Ale nenaučitelné to není :) V případě dalších nejasností klidně pište. Kdyby jste věděla jak dlouho předlouho se bojím do těch úpletů zajet a jaká je to nakonec pohoda oproti klasickému plátnu :)

      Vymazat
    2. dík, tohle mi zrovna vrtalo hlavou

      Vymazat
  3. Peti, dík za upozornění na dvojitou nit, muj storj ovšem nemá dva držáky na spulku, čímž jsem asi nahraná...taky dík za upozornění na eshop s látkama, myslela jsme že všechny znám a jak je vidět, opět omyl - odkaz mi nefunguje - obchod s ejmenuje Látkylenina.cz? Jinak Julinka se má, že už te´d ví, že nechce být bankéřem a jachtařem a žokejkou...tý jo! :-))manžel vtipný, jako všichni manželé - můj mi naposledy řekl, že vypadám jak Robin Hood:-) (šla jsme na koncert v tom nejlepším co mám:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ti muži! :) Odkaz kontroluji a funguje. S tím držákem druhé nitě bych to neviděla tragicky. Teoreticky (a prakticky šikovný muž) jde nahradit čímkoliv. Můj muž právě v poobědovém opojení vymyslel, že by se dala nastavit ta tvá jedna nějakou tyčkou a umístit dvě špulky nad sebe. K dokonalosti by se to mohlo dopilovat nějakou podložkou mezi obě špulky.

      Vymazat
    2. :-) :-D dík Petropvi, uvidím, co bude, kluci se už vrátili od babičky a nastane běžný frmol, ve kterém šití nedávám. Každopádně někdy dorazím k Vám!

      Vymazat
    3. Teda holky, vy my dáváte! Já mám na stroji čumprdlíky dva, koukám! :)
      Já si snad budu muset objednat úplet!! :-)

      Vymazat
    4. No a lišáci na Julince parádní samozřejmě!! :)

      Vymazat
    5. Dneska jsem objevila obchod - úpletový ráj - likvidace rodinného rozpočtu jistá :) Přidávám odkaz ať v tom nejsem sama, ale předem varuji! http://www.latkychameleon.cz/

      Vymazat
  4. Petro, šití super a čučím jako puk. Šiji už dlouho, ale tohle je nápad. Taky nemám na svém starochovi overlock, tak musím vyzkoušet. Ale ty fotky, ty jsou úžasné a nej ta kombinace podkolenek ( mimichodem, jsou krásné)a pohorek! Líbí...moc. Pěkné dny Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věro děkuji. Jsem nadšená a ještě mi to chvilku vydrží :)

      Vymazat
  5. Neotřelý střih, vypadá to skvěle. Julince to moc sluší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nakreslila si ty rukávy a pak mi při zkoušce tvrdila, že vypadá jak okřídlená myš :)

      Vymazat
  6. Padám. Láká mě to tolik... Už slídím v těch shopech :)

    Ty návleky jsou takové tyrolské ;-) . Zdravím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyrolské? Budu ti muset půjčit muže na lekci diplomacie :)

      Vymazat