Přes léto kynuté vůbec nepeču. Nějak se mi k horku nehodí. Ale na podzim mě to popadne a zadělávám pravidelně. Správná buchta má mít víc nádivky než těsta a musí plavat na másle. Moje babička (a po ní moje máma a po ní já) buchty tvarovala podle nádivky.
Tvarohové bývaly klasicky zabalené (Honzovi buchty) nebo s důlkem udělaným vajíčkem obaleným v ubrousku a v důlku kousek džemu a drobenka. Ořechové se dělaly na "miminka". Na čtvereček váleček nádivky a zavinout. Povidlové šátečky. Tedy čtverec, nádivka a čtyři cípy k sobě. No a makové se před pečením stříhaly na ježka.
Vždycky jsem přemýšlela nad smyslem toho všeho. Časem jsem dospěla k přesvědčení, že hospodyně prostě nadělala nádivky a pekla rozdílné koláče, aby pantáta věděl, na první pohled, po kterém sáhnout. Jenže já už to mám v sobě tak zakořeněné, že byť peču pouze makové, stříhám je na ježka, protože všechno jiné je úplně nepatřičné. Hold potřeba se před tou zimou trochou omastit a nakrmit. Největší hloupost je hubnout na podzim. To si raději koupit ještě jedny super volně cool šaty :)
Ten podzim ale je, viďte! Vycházky, kaštany, ořechy, šípky, dýně, pečení kynutých koláčů a aké jablek, houby (snad se letos konečně dočkáme), pouštění draků... Miluji pohled do spížky naplněné letošními pochoutkami. Rodina je zabezpečena :o) Večer oheň v krbu, svařák, pletení, papíry, tužky a pastely, knížky ...
OdpovědětVymazatTerezčin námořník nemá chybu!
Děkujeme. Jo podzim. To já miluji!
VymazatU nás do máku patřila švestka, místo pecky cukr se skořicí. Ale asi zavedu tradici stříhaných buchet, vypadají epesně ! Toníček roste, už je z něj chlapík :o)
OdpovědětVymazatNa můj vkus roste fakt rychle. Dokonce přeskočil velikost 92 a rovnou kupujeme 104. Má míry tříleťáka :)
VymazatKynuté těsto mám ráda a dělám i v létě hlavně ovocné koláče na plech. Letos jsem byla nadšená z inspirace od skvělé pekařky, hlavně při návalu strávníků se nějaký ten kousek kynutého těsta v lednici hodil http://www.maskrtnica.cz/letni-snidanove-briosky-kolac-a-babka-z-jednoho-testa/
OdpovědětVymazatDěkuji za tip. Tohle určitě vyzkouším.
Vymazat