Tahle kombinace perníku a domácího marcipánu u nás v Mikulášské nadílce nesmí chybět. Jeho výroba je pro perníkářské lenochy, protože odpadá časově náročné zdobení bílkovou polevou.
Recept na marcipán
- 120 g mandlí
- 120 g moučkového cukru
- lžička studené vody (krapek bílku)
Mandle spaříme a oloupeme. Následně umeleme na masovém strojku a pak ještě rozmixujeme na hladkou mastnou hmotu. Vpracujeme cukr, vodu, podle konzistence ještě krapek bílku. Vypracujeme marcipán. Vyválíme a vykrajujeme podle tvaru perníčku tvar Mikuláše a čerta. Na perníček položíme marcipán a obrázek a hotovo.
Mikuláši, přijď dnes k nám,
písničku ti zazpívám.
Přines prosím trochu dobrot,
můžeš je dát třeba do bot.
Dáváš dárky pro radost,
pro každého jich máš dost...
Mikuláši, andílku,
děkujem za nadílku.
A ty čerte chlupatý,
jen si zůstaň za vraty...
Petro, ty teda neuvěřitelně jedeš. Já jsme se letos zmohla na Milku a bonbony, to vše v sáčku z H&M:-))) nic si ani ti nevyčítám:-)
OdpovědětVymazatPlease, trochu nakopnutí co s tím kváskem? Už jsme googlila, ale počty a poměry se v receptech tak liší, že bych ocenila jen krátkou osobní zkušenost - kolik kvásku oddělat, kolik mouky přidat a z kolika zadělat. Díky!!!!
Mikuláš odešel. Poklidím zdivočené děti do peřin a jdu sepsat kvásek.
VymazatTo jsou dokonalé obrázky! Takové jsem měla jako malá... Jééé!
OdpovědětVymazatObrázky jsou ze Slovenského národního muzea, kterému je v pradávných časech věnoval pernikář Rudolf Lindtner. Na přání ráda ofotím a pošlu :)
VymazatMohla bych poprosit o ofocení a zaslání obrázků - taky ráda dětem peču perník, ty obrázky jsou nádherné - pamatuji si je z dětství - úplně na mě dýchla nostalgie. Dubovskajana@seznam.cz
VymazatJani, obrázky ráda pošlu, ale spíše na adresu než na mail. Bude to lepší kvalita.
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatHani komentář byl odstraněn, ale doufám, že tisk dorazil.
Vymazat