čtvrtek 4. prosince 2014

Poleva aneb děti sobě

Těsta mám v lednici už dlouho. Času nějak méně a méně. A tak letošní medovníkování zahájily děti naprosto samostatně. Tvorba jen tak z hlavy a z dětské duše. Jsem okouzlena perníkovým městem s paneláky a nádražím. A kostlivcem bez skříně. A méďové. A bududub. Děti pečou a já dostříhala stříhánku na motivy Kornélie Němečkové. Myslím, že ke stříhání nikdy určena nebyla, ale výsledek dobrý až originální.

 Recept neměníme bo je nejlepší. A tak jen přidávám recept na polevu a tímto se omlouvám, že nejsem pružnější a není tu na vaše četná přání už dávno.

Bílková poleva na perníky

Na celou dávku perníků podle našeho receptu potřebujete 
- 3 bílky
- moučkový cukr
- citrón
- rostlinný škrob

Je naprosto nezbytné, aby nebe bylo blankytné a všechny suroviny co nejmaximálněji prosáté. Tudíž nelitujte cukr prosát i několikrát za sebou a šťávu z citrónu několikrát procedit. Následně míchejte vařečkou (nešlehat!) bílky s přiměřeným množstvím cukru do konzistence řídké bílé kaše a to alespoň 15 min. Poté předejte tření někomu spolehlivému s odpočinutýma rukama a postupně přidejte asi 3 rovné lžíce škrobu, 3 lžíce citrónové šťávy a pomalu dohušťujte prosátým cukrem. Množství se nedá určit přesně. Já používám následující zkoušky tuhosti polevy:

Naberu polevu na vařečku a pouštím zpět do mísy. Poleva nesmí téct ani držet na vařečce. Odkapává po krápnících z vařečky.

Následně si jeden takový krápník nechám stéct na prst a sleduji onu linku. Neměla by se příliš roztékat, ale držet tvar. 

Dětem a na slepování perníkových objektů dělám polevu trochu tekutější. Prevence toho, že vám ji děti nevykoušou z pytlíku a nebude pořád lítat, protože to neteče :)

Chce to trochu zkušenosti. Příliš hustou polevu napraví pár kapek citrónu navíc, řídkou dohustíme cukrem. Chyba je cesta k poznání.












1 komentář:

  1. Perníčky máte parádní! Já tu cukrovou polevu vůbec nezvládám. A jak to tak čtu, asi ani nikdy nezvládnu... Ale vloni byly perníčky dobré i bez ozdobení. :-)

    OdpovědětVymazat